Létrehozva: 2020.12.06.

Szerb szakértő: összeomolhat az egészségügyi rendszer a hazatérő vendégmunkások miatt

Összeomolhat a szerbiai egészségügyi rendszer, ha a téli ünnepekre több tízezer vendégmunkás tér haza Nyugat-Európából, és behurcolja a koronavírust az országba, ahol már így is hétezer körüli a napi új fertőzöttek száma – közölte Predrag Kon, az ország legismertebb járványügyi szakembere.

Az epidemiológus szerint már a járvány tavaszi első hulláma idején is akkor nőtt meg jelentősen a fertőzöttek száma, amikor a nyugat-európai vendégmunkások a húsvéti ünnepekre hazalátogattak, a helyzet pedig azóta sem lett sokkal jobb, így az ismételt roham nagy nehézségeket okozhat.

Fotó: Shutterstock

A regisztrált fertőzöttek száma vasárnapra Szerbiában 6903-mal 213 843-ra, Koszovóban 560-nal 42 337-re, Észak-Macedóniában 984-gyel 67 311-re, Montenegróban 412-vel 37 879-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 975-tel 93 768-ra emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 57-tel 1891-re, Koszovóban 14-gyel 1087-re, Észak-Macedóniában 24-gyel 1901-re, Montenegróban nyolccal 530-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 42-vel 2922-re nőtt.

Meghaladta a 60 ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Olaszországban. Az elmúlt nap 564 beteg halt meg, míg egy nappal korábban még 662 áldozata volt a betegségnek. Napok óta először emelkedett az aktív fertőzöttek száma, egy nap alatt több mint 18 ezer új fertőzöttet regisztráltak.

Olaszországban az egészségügyi minisztérium vasárnap esti adatai szerint az áldozatok száma 60 078 volt. Az elmúlt egy nap alatt 564 beteg halt meg, egy nappal korábban 662. Csütörtök óta fokozatosan csökken a halottak napi száma, miután december 3-án 993-an haltak meg, ami a legmagasabb szám volt a járvány kezdete óta. A fertőzöttek száma február óta túllépte az 1,7 milliót. A fertőzöttek és halottak aránya 3,47, ami a második legmagasabb arány Európában a Nagy Britanniában mért 3,55-ös adat után. Egy nap alatt több mint 18 ezer új fertőzöttek regisztráltak az egy nappal korábbi több mint 21 ezerhez képest, de harmincezerrel kevesebb teszteléssel. Napok óta először emelkedett az aktív fertőzöttek száma, továbbra is meghaladja 755 ezret. Kórházban több mint 30 ezren vannak, és 3454-re csökkent az intenzív osztályokon kezeltek száma. A legtöbb fertőzöttet továbbra is az északi Venetóban és Lombardiában, valamint a déli Pugliában szűrik. Vasárnaptól csak Abruzzo tartomány számít vörös, vagyis kiemelten járványveszélyes régiónak, de hétfőtől már ez a tartomány is narancssárga jelzést kap. Az ország többi részén már enyhítették a korlátozásokat, de a tartományok többsége még narancssárgának, közepesen veszélyesnek számít. December 21-től január 6-ig megtiltják a régiók közötti közlekedést, ami miatt megugrott a december 21. előtti helyfoglalások száma az északról délre tartó repülőjáratokon. Becslések szerint a szicíliai Palermo repülőterén napi ezer utas érkezését várják az utazási tilalom életbe lépése előtti napokban. Ez viszont ismét a járvány terjedésének erősödéséhez vezethet. A mostani hosszú hétvégének számít a szeplőtelen fogantatás ünnepe miatt, kedden piros betűs munkaszüneti nap Olaszországban. A kereskedelmi központok szerdáig zárva tartanak a vásárlói roham elkerülése végett. A belügyminiszter bejelentése szerint az ünnepek alatt 70 ezer katona és rendőr felügyeli majd a járványintézkedések betartását. December 7-én – a Milánó városát oltalmazó Szent Ambrus ünnepén – elmarad a március 8-tól zárva tartó Scala operaház évadnyitó premierje. A második világháború óta nem történt ilyen, kivéve amikor restaurálták a színházat. A Scala internetes előadással készül, amely az operaház történetét mutatja majd be. A kormány kijelölte a januárban várt első vakcina-szállítmányok raktározási helyszínét. A kontinens egyik legnagyobb, nyolcszázharminc hektáros katonai repülőterén, a Róma közeli Pratica di Mare bázisán lesz az oltóanyag központi raktárállomása, ahol megfelelő tárolási feltételeket és védelmet tudnak biztosítani.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő bejelentés: félelmetes jelenséget rögzített a NASA napfigyelő műholdja

origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

metropol.hu

Megrendülten jelentették be a hírt, elhunyt a kiváló magyar sportoló

vg.hu

Waberer's: kiderült, ki áll a milliárdos nagybevásárlás mögött

metropol.hu

Négy gyermeke zokogva várta haza, elhunyt a nyíregyházi édesanya

hirtv.hu

Tüttő Kata szerint Víg Mór pénzt vehetett fel a Lánchíd felújítására szánt összegből + videó

origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Szörnyű: Rejtélyes körülmények között eltűnt a milliárdos házaspár 16 éves lánya

KÜLFÖLD

Zelenszkij elleni merényletre készült egy lengyel férfi

KÜLFÖLD

Orbán Viktor után a lengyel elnököt fogadta magánrezidenciáján Donald Trump

KÜLFÖLD

Borzasztó tragédia: a 10 éves kisfiú arra ébredt, hogy az apja megölte az összes családtagját