1 éve

Rengeteg aranyékszert mosott partra a tenger egy szegény halászfaluban

Venezuelában mindenki azt találgatja, honnan származik a nagy értékű rejtélyes kincs.

Az elmúlt hetekben több száz darab ismeretlen eredetű aranyékszert mosott partra a Karib-tenger az észak-venezuelai Guaca nevű halászfaluban - írja a New York Times internetes kiadása.

Az amerikai lap beszámolója szerint a 2000 fős település október közepe óta aranylázban ég. A helyiek pedig azzal töltik a szabadidejük nagy részét, hogy a tengerparti homokban kutatnak kincsek után.

Guaca egykor a venezuelai halfeldolgozó ipar központjának számított. A kőolajárak 2014-es összeomlása miatt azonban hiperinfláció és üzemanyaghiány lépett fel a dél-amerikai országban, mely a mai napig tartó gazdasági válsághoz vezetett. A recesszió hatására a térségben minden könnyűipari üzem bezárt, az emberek pedig tömegesen maradtak munka nélkül. A faluban szinte mindenki a létminimum alatt él évek óta, az aranyékszerek megjelenését ezért többen is isteni csodának tartják.

„Remegni és sírni kezdtem a boldogságtól, amikor aranyat találtam. Ez volt az első alkalom az életemben, amikor valami különleges dolog történt velem”

- fogalmazott az első aranyékszer megtalálója, Lares, aki először az apósának számolt be a zsákmányról.

Miután híre ment az aranyékszereknek a faluban, a helyiek azonnal eszeveszett kincsvadászásba kezdtek. Az emberek lezúdultak a tengerpartra és mindenki lefoglalt magának egy kis partszakaszt. Volt aki a tábort vert a homokban, és szabad ég alatt éjszakázott, hogy még véletlenül se kutathassa át más az ő területét. Szerencsére mindenki találta magának valamint, így a titokzatos aranyékszerek nem okoztak feszültséget a faluban.

Volt olyan szerencsés kincsvadász, aki nem kevesebb, mint 1500 amerikai dollárért, azaz átszámítva majdnem félmillió forintért tudott túladni a zsákmányán. Venezuela jelenlegi gazdasági helyzetét tekintve ez egy kisebb vagyonnak számít. Egy négyfős család akár egy évig is ki tudja elégíteni a szükségleteit ennyi pénzből.

A faluban persze mindenki azt találgatja, hogy honnan származik a kincs. Sokan letudták ezt a kérdést annyival, hogy Isteni közbeavatkozás történt. Mások viszont arra gyanakodnak, hogy a tenger 15-16. századi kalózok aranyát moshatta partra, akik gyakran használták a hegyekkel szegélyezett környező öblöket menedékként. Megint mások arra gyanakszanak, hogy a szélsőbaloldali venezuelai kormány titkosrendőrsége szórhatta szét a kincseket, ezzel csökkentve a munkanélküliség okozta széleskörű társadalmi felháborodást.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!