Létrehozva: 2020.12.20.

Hollandiát követően Belgium és Ausztria se enged be repülőgépeket Nagy-Britanniából

Hollandiát követően Belgium és Ausztria is úgy döntött vasárnap, hogy nem enged be utasszállító repülőgépeket az Egyesült Királyságból, mert Délkelet-Angliában a koronavírusnak egy új, a korábbiaknál 70 százalékkal fertőzőbb törzse bukkant fel. Olaszország ugyanilyen tilalmat tervez.

Hollandia legalább december 31-ig nem fogad repülőket brit területekről, Belgium egyelőre csupán 24 órára – vasárnap éjféltől kezdődőn – vezeti be a tilalmat, ugyanakkor leállította a vasúti forgalmat is brit viszonylatban.

Ausztria szintén bejelentette, hogy nem engedi brit repülők leszállását légikikötőiben, ám a tilalom kezdetének időpontja még nem ismert.

Fotó: Shutterstock

Németországban egyelőre még csak fontolgatják, hogy mit tegyenek.

Csehország nem állította le a légi forgalmat az Egyesült Királyságból, viszont máris szigorított az onnan érkezőkre vonatkozó karantén szabályain.

A spanyol kormány az Európai Bizottsághoz fordult iránymutatásért.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vasárnapi közlése szerint a fertőzőbb vírustörzset már szeptemberben azonosították Anglia délkeleti részén, és ugyanez a kórokozó felbukkant Dániában – eddig kilenc esetben -, továbbá Hollandiában és Ausztráliában is – mindegyikben egy-egy betegnél regisztrálták.

Maria Van Kerkhove, a WHO COVID-19-cel foglalkozó technikai csoportjának vezetője, a brit BBC médiának azt mondta, hogy már folynak a kutatóvizsgálatok az új vírustörzs tulajdonságainak feltárására.

„Minél hosszabb ideig tart egy járvány, a vírusnak annál több lehetősége van a változásra. Ezért azonnal meg kell tennünk mindent a ragály terjedése ellen, mert így szűkíthetjük a kórokozó változási lehetőségeit” – mondta a szakember.

A WHO egyébként vasárnap délután felszólította az európai országokat, hogy szigorítsanak a járvány terjedése elleni intézkedéseiken.

Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy a Londonban és Anglia délkeleti részén keringő vírus akár 70 százalékkal fertőzőbb lehet, mint az eddigiek. Szakemberek szerint ugyanakkor egyetlen vizsgálati adat sem utal olyan változásokra, amelyek az új koronavírus-mutációt a korábbi változatoknál súlyosabb megbetegedések előidézésére tennék alkalmassá, és semmi nem utal arra sem, hogy az eddig kifejlesztett védőoltások kevésbé lennének hatékonyak az új törzzsel szemben.

Leállt a Franciaországba tartó járműforgalom a délkelet-angliai Dover kikötőjében hétfőn, mert a francia oldalon nem fogadják a teherforgalmat a Nagy-Britanniában feltűnt új koronavírus-változat gyors terjedése miatt.

A doveri kikötői hatóság hétfő hajnali közleménye szerint a kompterminálokból „további értesítésig” sem a személy-, sem a teherjárművek nem tudják elhagyni Nagy-Britanniát. Ez olyan járművekre vonatkozik, amelyekkel emberek – gépkocsivezetők, utazószemélyzet, utasok – is átkelnének Franciaországba. Az utazószemélyzet és utasok nélküli teherszerelvények átkelését a francia hatóságok továbbra is engedélyezik. Az átkelő teherforgalomban gyakori, hogy csak a pótkocsikat viszik fel a kompokra, és ezeket a szerelvényeket a szemközti parton várják helyi szállítmányozó cégek nyerges vontatói. A doveri kikötői hatóság hétfői közleménye szerint a francia oldalon elrendelt korlátozás várhatóan 48 óráig lesz érvényben. A Franciaországból Nagy-Britannia felé tartó forgalmat az intézkedés nem érinti.

Naponta tízezer kamiont érint

Dover és a szemközti Calais a világ két legforgalmasabb nemzetközi tengeri kompkikötője; a karácsonyi áruszállítási csúcsidőszakban naponta átlagosan tízezer kamion kel át a két dokk között. A brit Élelmiszer- és Üdítőital-szövetség (FDF) vezérigazgatója, Ian Wright hétfői nyilatkozatában közölte: a Dover és Calais közötti átkelő teherforgalom felfüggesztése komoly fennakadást okozhat karácsony előtt a friss élelmiszerek nagy-britanniai kínálatában, illetve a brit élelmiszerek és italáruk exportjában. Wright szerint fennáll annak a kockázata, hogy a kontinensről nagy-britanniai célállomásra tartó kamionok sofőrjei sem lesznek hajlandók átkelni, ha attól kell tartaniuk, hogy nem tudnak visszautazni. Az FDF vezetője felszólította a brit kormányt, hogy sürgősen vegye rá Franciaországot a korlátozás feloldására. A Brit Kiskereskedelmi Szövetség (BRC) ugyanerre szólította fel a brit kormányt. A szervezet ugyanakkor közölte, hogy a korlátozás nem okoz azonnali áruhiányt Nagy-Britanniában, mivel a kiskereskedelem karácsony közeledtével már feltöltötte raktárait.

A légi járatokat már korábban felfüggesztették

Az új koronavírus-variáns angliai terjedése miatt több európai ország – Franciaország, Belgium, Hollandia, Németország, Ausztria, Írország, Olaszország, Horvátország, Bulgária, Románia, a balti országok -, valamint Törökország, Izrael, Kuvait, Kanada és Salvador a Nagy-Britanniából érkező közvetlen légi járatok hosszabb-rövidebb idejű felfüggesztését is bejelentette. Nem fogad kompokat Nagy-Britanniából Hollandia sem.

Lezárták a Csalagutat

A Eurotunnel, a La Manche csatorna alatt húzódó vasúti alagút üzemeltetője vasárnap éjjeltől lezárta a délkelet-angliai Folkestone-ban működő terminálját a Calais-ba tartó forgalom elől, jóllehet a francia oldalról továbbra is át lehet kelni vasúton Nagy-Britanniába. Boris Johnson brit miniszterelnök szombat esti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az elsősorban Londonban és Délkelet-Angliában terjedő új koronavírus-variáns fertőzőképessége az eddigi vizsgálatok szerint akár 70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított változatokét. Szakértők azt is hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy semmi nem utal olyan módosulásokra, amelyek az új koronavírus-mutációt a korábbi változatoknál súlyosabb megbetegedések előidézésére tennék alkalmassá, és nincs jele annak sem, hogy az eddig kifejlesztett védőoltások kevésbé lennének hatékonyak az új variánssal szemben.  

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ügyesen leparkolt egy suzukis Salgótarjánban, még a rendőrök is rajta élcelődtek - fotók

origo.hu

Az amerikaiak szerint így lesz vége a háborúnak

borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

mandiner.hu

Eddig szidták érte, most fél Európa Magyarország útját választotta

life.hu

Victoria Beckham a férje hátán távozott a százmilliós szülinapi partijáról - Fotók

magyarnemzet.hu

Mike Tyson félmeztelenül bunyózott a nyílt utcán + videó

origo.hu

Hatalmas veszélybe kerültek Ördög Nóráék

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. április 22-28.: a Skorpió telihold segít az elengedésben

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Nemváltó terroristáktól félnek Svédországban

KÜLFÖLD

6 éves lett Lajos herceg: mindenki csalódott Katalinék döntése miatt

KÜLFÖLD

„Félek, hogy elfelejt, még csak 4 éves” - azt hitték, hogy csak gyomorégése van, most az életéért küzd az édesanya

KÜLFÖLD

Botrány, amit egy vásárló csinált a Lidl-ben: sokkot kapott egy édesanya