1 éve

A TikTokon népszerűsítette a terrorizmust egy franciaországi muszlim hitszónok

A radikális iszlamista azzal védekezett a bíróságon, hogy ő valójában csak a Koránból idézett, amikor a terrortámadásokra felszólító videókat készítette a platformra.

Egy francia kerületi bíróság jogerősen 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, valamint elrendelte a kitoloncolását egy illegális pakisztáni migránsnak, aki a tinédzserek körében népszerű TikTok nevű videomegosztó közösségi hálózaton több terrorizmust népszerűsítő videót is közzétett a közelmúltban – írja a La Parisien című francia hírportál.

Az elítélt bevándorló, Luqman Haider még a nagy migrációs válság csúcsán, azaz 2015-ben érkezett Franciaországba. A menedékérelmét elutasították, sőt, két alkalommal még a hazatoloncolását is elrendelték Pakisztánba. A jogerős végzéseket azonban egyik esetben sem sikerült végrehajtania a hatóságoknak ilyen-olyan bürokratikus okok miatt.

Haider a Párizstól északra található, főleg migránsok lakta Villiers-le-Bel nevű községben telepedett le, ahol az elmúlt években a helyi mecset hitszónokaként tevékenykedett. A fundamentalista iszlámot dicsőítő szenvedélyes beszédeivel nem csak a Franciaországban, hanem az Európában élő radikálisok muszlimok körében is ismert volt az imám neve. A francia sajtó beszámolói szerint az elhárítás már egy ideje megfigyelte a férfit, de a letartóztatását csak most, szeptember végén rendelték el, miután több terrorizmust népszerűsítő videót is feltöltött a TikTokra.

A fiatalok körében népszerű közösségi oldalon először szeptember 9-én tett közzé uszító tartalmat. Ebben a videóban a Charlie Hebdo című szatirikus újságban újrapublikált Mohamed karikatúrákra reagált és azt mondta: „a muszlim hívek hajlandóak feláldozni az életüket a próféta nevében.”

A második videóban, mely szeptember 10-én jelent meg a platformon, „a nem muzulmánok és a hitetlenek megtámadásáról”, valamint a „pokolba küldésükről” beszélt.

A szeptember 25-én megosztott utolsó videóban tiszteletét fejezte ki a terrorista előtt, aki a Charlie Hebdo volt irodájának utcájában egy késes támadásban négy ártatlan embert megsebesített. A merényletet egy pakisztáni bevándorló követte el.

Luqman Haider (Forrás: Facebook)

Szeptember végi letartóztatása után az iszlamista hitszónokot gyorsított eljárásában állították bíróság elő. A napokban tartott utolsó tárgyalásán a bíró a következőket mondta az ítélet kihirdetésénél: „Ez a férfi gyilkosságokra és támadásra szólított fel. Tekintettel a szavaira, a Köztársaság részéről elképzelhetetlen, hogy a területén maradjon.”

Az elítélt azzal védekezett, hogy nem ismerte Franciaország törvényeit, a szóban forgó videók elkészítésekor pedig valójában csak a Koránból idézett. A bíró ekkor felhívta a figyelmét, hogy az iszlám szent könyvében egyáltalán nem szerepelnek hasonló sorok és gondolatok. A migráns erre annyival reagált, hogy nem tud olvasni, és Pakisztánban neki ezt így tanították. Egyébként pedig ő a „béke és szeretet szónoka.”

Az ítéletet egyébkén nem érte meglepetésként Haider védőüdvédét. Ő mindösszesen azzal kommentálta a döntést, hogy védence vélhetően megérti majd a tettének következményeit.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!