Létrehozva: 2020.11.01.

Ukrajnában csaknem nyolcezer új beteget regisztráltak, Ungváron megteltek a kórházak

Nem lassul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, vasárnapra is csaknem nyolcezer új fertőzöttet azonosítottak, az egy nap alatt elhunytak száma is megint meghaladta a százat, közben Ungváron telítődtek a kórházak a kárpátaljai kormányzó szerint.

Olekszij Petrov, Kárpátalja megye kormányzója az Ukrajinszka Pravda hírportál vasárnapi jelentése szerint hivatala honlapján nyilvánosságra hozott közleményében azt írta, hogy Ungváron a kórházak megteltek súlyos betegekkel, ezért a koronavírusos fertőzötteket más városokba kénytelenek szállítani. Ungvárt – továbbá a megyében az ungvári járást és Beregszászt – a kormány pénteki döntésével a legsúlyosabb, vörös zónába sorolta. A kormányzó reményét fejezte ki, hogy ennek megfelelően a város vezetése hétfőn meghozza a megfelelő döntéseket a szükséges korlátozásokról.

Fotó: Shutterstock

A vörös besorolású helyeken elvben be kell zárni az iskolákat, a közösségi közlekedést le kell állítani, vagy csak a stratégiailag fontos intézmények alkalmazottai vehetik igénybe, nem tarthatók tömegrendezvények és a piacokat is bezárhatják.

A közölt adatok alapján Ukrajnában az elmúlt napon 7959 új esettel 395 440-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 110-zel 7306-ra. Eddig 161 441-en gyógyultak meg, viszont már 226 693 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel az országban.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján közölte, hogy az országban 52 ezer kórházi ágy áll rendelkezésre Covid-betegek kezelésére, de ebből jelenleg már több mint 26,5 ezer foglalt. A kórházi kezelésre szoruló koronavírusos, illetve fertőzésgyanús betegek száma egy hét alatt csaknem 3,5 ezerrel nőtt.

Csehországban pénteken 121 új halálesettel túllépte a háromezret a koronavírus-járványban meghaltak száma. Tovább emelkedett a kórházban kezeltek száma (7281) is, de az új igazolt fertőzések napi száma (13 605) jelenleg stagnál. Ez utóbbi szám 1650-nel kevesebb mint egy hete. A legmagasabb napi esetszámot, 15 663 új igazolt fertőzöttet, kedden mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok.

A közép-európai országban október 5-től harmincnapos szükségállapot van érvényben. A kormány szerette volna ezt egy hónappal meghosszabbítani, de a parlament pénteken csak november 20-ig engedélyezte. Az összes óvintézkedés szintén eddig a dátumig marad érvényben.

Szombaton jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár, hogy Ausztriában keddtől

  • a profi sportok kivételével betiltanak minden rendezvényt,
  • bezárnak a színházak, a múzeumok, az uszodák és a konditermek, a vendéglátóhelyek pedig csak kiszállítást vállalhatnak
  • a hotelek sem fogadhatnak vendégeket; a veszteségek 80 százalékát az állam megtéríti
  • éjszakai kijárási tilalmat léptetnek életbe: Ausztria lakosai este 8 és reggel 6 között csak meghatározott esetekben (munkába járás, sportolás vagy kutyasétáltatás) hagyhatják el lakhelyüket. Személyes találkozókra legfeljebb két háztartás tagjai között kerülhet sor
  • a felső tagozatosok és a felsőfokú oktatási intézmények tanulói áttérnek a digitális oktatásra, ugyanakkor az iskolák és az óvodák továbbra is nyitva maradhatnak;
  • az üzletek korlátozások nélkül nyitva tarthatnak, és a személyes szolgáltatást nyújtók (fodrászok, kozmetikusok) is folytathatják munkájukat. Ugyanakkor 10 négyzetméterre csak egy vendég juthat.
  • a kórházakban és az idősotthonokban korlátozzák a látogatást. A látogatók egy negatív koronavírusteszttel vagy megfelelő maszkkal (FFP2) léphetnek csak be az időseket, ellátásra szorulókat és betegeket ápoló létesítményekbe, és be kell tartaniuk az előírt távolságot. A szigorítás alól csak a kritikus életszakaszokban lelki segélyt nyújtó létesítmények képeznek kivételt.
  • Kurz az esetek robbanásszerű növekedésével indokolta a szigorításokat, hozzátéve, az intézkedéseket decemberben enyhíthetik. A korlátozások ellen tüntetés volt Bécsben.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Itt tud szavazni az Év Kedvenc Tesitanára játék Vas vármegyei jelöltjeire!

    origo.hu

    Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

    borsonline.hu

    (rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

    vg.hu

    Az egyik legnagyobb magyarországi akkumulátorgyár: most jelentették be, máris betelt az összes állás

    ripost.hu

    Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

    hirtv.hu

    Bayer Zsolt: Gazember a családban

    origo.hu

    Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

    mindmegette.hu

    Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

    ripost.hu

    "Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

    ripost.hu

    Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

    ripost.hu

    Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

    travelo.hu

    A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    KÜLFÖLD

    Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

    KÜLFÖLD

    Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

    KÜLFÖLD

    A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

    KÜLFÖLD

    Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

    KÜLFÖLD

    Rejtélyes gyilkosság döbbentette meg a kisváros lakóit

    KÜLFÖLD

    Forradalmi áttörés előtt állnak a rákkutatók - Tabletta és oltás segíthet a daganatos betegségek ellen

    KÜLFÖLD

    Iszonyú fejfájástól szenvedett egy 22 éves lány, nem sokkal később már nem élt

    KÜLFÖLD

    Rejtélyes haláleset egy kollégiumban: 17 éves diák vesztette életét