Létrehozva: 2020.11.08.

Csehországban már több mint 4600 a halottak száma

Csehországban március eleje, a járvány kezdete óta 4681 ember halt meg a koronavírus-fertőzés miatt – derül ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján vasárnap reggel közölt legfrissebb statisztikai kimutatásokból.

Az elhalálozások száma főleg az utóbbi időben gyorsan emelkedik. Ezen a héten, hétfőtől szombat estig 1065 koronavírusos halálesetet regisztrálnak a hatóságok. Háromszor napi 200 vagy több volt a halálesetek száma, a keddi 240 elhalálozás pedig az eddigi rekordot jelenti. Szombaton eddig 99-en hunytak el, de ez a szám az utólagos pontosítások után általában jóval magasabb lesz.

Az új igazolt fertőzöttek száma szombaton 7722 volt, ezen a héten ez a legalacsonyabb szám. A hétvégi munkaszüneti napokban azonban a tesztek száma is alacsonyabb, mint a munkanapokon. Egy hete szombaton azonban 11 400 volt az új igazolt fertőzések száma.

Járványügyi szakértők szerint aggodalomra ad okot, hogy a pozitív tesztel aránya változatlanul nagyon magas. Az e heti napi átlag 30,5 százalék. A napi tesztek átlagos száma meghaladja a 40 ezret.

Jelenleg Csehországban 168 800 az igazolt fertőzöttek száma. A kórházakban kezelt betegek száma az utóbbi napokban stagnál. A vasárnapi kimutatás szerint 8283 személy van kórházban, közülük mintegy 1200 állapota súlyos.

Csehországban november 20-áig szükségállapot van érvényben, korlátozzák a kiskereskedelmet, a szolgáltatások egész sorát és a szabad mozgást. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak a vendéglők, az iskolák távoktatásra tértek át, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények.

Az országos labdarúgó- és jégkorong-bajnokságokat szigorú higiéniai előírások mellett a hét végén újraindították. Egy kormányrendelet szerint este kilenc órától reggel ötig a csehek csak meghatározott kivételekkel – egyebek között a munkahelyre való utazás vagy egészségi probléma – hagyhatják el lakhelyeiket.

Tovább nőtt Horvátországban az új koronavírussal fertőzöttek száma – derült ki a válságstábok vasárnapi jelentéséből.

A horvát kormány egyelőre nem tervez a tavaszihoz hasonló gazdasági zárlatot és éjszakai kijárási tilalmat sem vezet be. Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt 2543 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 67 247-et. Az elmúlt napon újabb 42 ember halt bele a betegségbe, a halottak száma így 794-re emelkedett. Kórházban 1396 beteget ápolnak, közülük 145-en vannak lélegeztetőgépen. Egymás utáni három napon döntötte meg a korábbi csúcsot az újonnan regisztrált ukrajnai betegek száma, péntekre már meghaladta a 7,5 ezret – írja az MTI. Közben az egészségügyi miniszter bejelentette, hogy kénytelenek lesznek a tavaszihoz hasonló szigorú korlátozásokat bevezetni az országban, ha a napi új esetszám eléri a 15 ezret. A közölt adatok alapján előző nap az eddigi legmagasabb számú, 7517 új esettel 330 396-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 121 újabb halálos áldozattal 6164-re emelkedett. Az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 356 kapta el a vírust, közülük már csaknem 21 ezren fertőződtek meg a járvány kezdete óta. A szigorú központi karantén bevezetésének lehetőségéről – amely magában foglalhatja a közösségi közlekedés, beleértve a metrók leállítását – eddig a kormányzat azt mondta, hogy nincs napirenden. Makszim Sztepanov napi tájékoztatóján közölte, hogy ha a napi új betegszám eléri a 15 ezret, a karatén szigorítása mellett mobilkórházak felállítása is elkezdődik, mozgósítják az összes egészségügyi dolgozót, még a gyakornokokat is. Hozzátette, hogy a napi tízezres új betegszám elérése esetén egyes régiókban állítanak fel mobilkórházakat.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

ripost.hu

Miért lépünk félre? Kiderült az igazság, nem a rossz kapcsolat a felelős érte

hirtv.hu

A Fidesz-KDNP rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte a XVIII. kerületben a Koppenhága-ügy miatt

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Rémisztő, mit talált a térképet böngészve: videón a felfedezés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Nem bírta feldolgozni kisbabája elvesztését: öngyilkos lett az imádott tanárnő

KÜLFÖLD

Kitálalt a hospice nővér: ez a 6 jele annak, hogy haldoklunk

KÜLFÖLD

Megdöbbentő bejelentést tett a NASA: életet találtak a Marson

KÜLFÖLD

Átszúrta a szívét: iskolája előtt késelte halálra osztálytársa a 15 éves fiút