Létrehozva: 2020.11.03.

Bécsi merénylet: Őrizetbe vettek Linzben egy férfit a hétfői támadás kapcsán

Az iszlamista férfit házából vezették ki, egyelőre nem tudni kapcsolatban állt-e a támadóval.

Az osztrák rendőrség őrizetbe vett egy férfit Linzben a hétfői bécsi merénylet után – jelentette kedden az ORF osztrák közszolgálati televízió.

A férfit, akiről azt közölték, hogy iszlamista, egy házból vezették ki bilincsben állig felfegyverezett rendőrök – jelentette az ORF osztrák közszolgálati adó, amely hozzátette: egyelőre nem tudni, hogy a férfi kapcsolatban állt-e az osztrák fővárosban elkövetett fegyveres támadással.

Bécs, 2020. november 3.
Gépfegyveres rendõrök járõröznek Bécs belvárosában 2020. november 3-án, miután elõzõ este egy – vagy több- merénylõ lövöldözött a Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében. A támadásban eddig négyen vesztették életüket, és tizenheten megsebesültek. A rendõrök lelõtték a terrortámadás egyik elkövetõjét, az albán gyökerekkel rendelkezõ, Bécsben született, húszéves Kujtim Fejzulait, aki az osztrákon kívül észak-macedóniai állampolgársággal is rendelkezett.
MTI/AP/Ronald Zak

Felső-Ausztria kormányzója és az országos rendőrfőkapitány is megerősítette az őrizetbe vételt.

Thomas Stelzer kormányzó keddi linzi sajtóértekezletén közölte, hogy egy embert őrizetbe vettek, akinél házkutatást is tartottak.

Az őrizetbe vételt a Cobra rendőrségi kommandó hajtotta végre „különösebb felhajtás nélkül” a bécsi ügyészség utasítására – közölte Andreas Pilsl országos rendőrfőkapitány. Tartanak a kihallgatások – tette hozzá.

Az osztrák belügyminisztérium szerint semmi nem utal arra, hogy egy második elkövető is részt vett volna a hétfő esti bécsi merényletben. A 20 éves merénylő, akivel a rendőrség kilenc perc alatt végzett, négy polgári személyt ölt meg, 22 másikat megsebesített – közölte Karl Nehammer.

A hivatalosan terrorcselekménynek minősített támadás után a rendőrség tizennégy embert vett őrizetbe, és tizennyolc házkutatást hajtott végre. Ausztriában a legmagasabb fokú terrorkészültséget léptették életbe.

A civilizáció és a barbárság küzdelmének vagyunk szemtanúi – hangsúlyozta a bécsi terrortámadásra reagáló beszédében Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden. Kurz óva intett a társadalmi szakadástól. A kancellár szerint a történtek nem a keresztények és a muszlimok vagy Ausztria és a migránsok összeütközéséről szólnak. Sokkal inkább azok között zajlik küzdelem, akik hisznek a békében és akik háborút akarnak – vélekedett.

Megjegyezte: a vallás és a származás nem indokolhatja a gyűlöletet. Kurz hozzátette: az ellenség az iszlamista szélsőségesség, nem a muszlimok.Sohasem felejtjük el a tegnap este áldozatait, és közösen megvédjük alapértékeinket – szögezte le a kancellár, hozzátéve, hogy egy idősebb férfi, egy idősebb nő, egy fiatal férfi és egy pincérnő halt meg a terrortámadásban.„Nem hagyjuk, hogy a terroristák megfélemlítsenek minket” – mondta. „Nem engedünk teret ennek a gyűlöletnek.”

Ha olyan szerencsések vagyunk is, hogy egy alapvetően biztonságos országban élünk, tudnunk kell, hogy a világ sajnos nem biztonságos- mondta.

A merényletet olyanok követték el, akik gyűlölik életvitelünket és alapértékeinket – vélekedett.

Egyúttal megígérte, hogy felelősségre vonják a támadás elkövetőit és kitervelőit.Ahogy arról az Origo is beszámolt, hétfő este többen lövöldözni kezdtek a bécsi Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén.

A TÁMADÁSBAN EDDIG NÉGYEN HALTAK MEG, ÉS TIZENHETEN MEGSEBESÜLTEK. AZ EGYIK MERÉNYLŐT LELŐTTÉK.A Falter című osztrák hetilap információi alapján a lelőtt terrorista Bécsben született és nevelkedett.

A 20 ÉVES KURTIN S. ALBÁN MIGRÁNCIÓS HÁTTÉRREL RENDELKEZETT, DE SZÜLEI EREDETILEG ÉSZAK-MACEDÓNIÁBÓL SZÁRMAZNAK. A FÉRFI KORÁBBAN CSATLAKOZNI AKART AZ ISZLÁM ÁLLAMHOZ.A rendőrség szerint nem ő tervelhette ki a merényletet.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lemondta a válogatottságot minden idők egyik legjobb focistája

metropol.hu

Házasság első látásra: Gyöngyi Csabival marad

mandiner.hu

„Munkás vagy ilyesmi nem szívesen lennék!” – videón a 12 éves Geszti Péter, ahogy a saját jövőjébe lát

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Rettenetes baleset, háromgyerekes apuka halt meg a felesége mellett

KÜLFÖLD

Azt hitte, csak csillog a kisfia szeme: megrázó diagnózist közöltek az orvosok

KÜLFÖLD

Riasztó felmérés a németországi muszlimokról

KÜLFÖLD

Összetört a szíve: holtan találta maga mellett a lelki társát egy fiatal nő