2 éve

Svájcban az elítélt bűnözők majdnem 60 százaléka bevándorló!

A közel-keleti, az afrikai és a karibi régiókból származó migránsok követik el a legtöbb bűncselekményt az alpesi országban.

Szerző Gaál József

A Svájci Szövetségi Statisztikai Hivatal (OFS) által nemrég közzétett adatok szerint az elítélt felnőttkorú bűnözők 57,8 százaléka bevándorló volt 2019-ben Svájcban.

Példának okáért: a kábítószerekkel kapcsolatos jogszabályok megsértése miatt elítélt bűnözők 57,9 százaléka, a közlekedési törvények megsértése miatt őrizetbe vett személyeknek pedig az 52 százalék volt svájci tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi születésű személy – írja a Swissinfo angol nyelvű svájci hírportál.

A hivatalos statisztikák alapján az afrikai bevándorlók követik el arányaiban a legtöbb bűncselekményt. A tartózkodási engedéllyel rendelkező délnyugat-afrikai származású személyek körében például 31 elítélt jut 1000 főre, tehát a bűnözési hajlandóság ennél a csoportnál 31 ezrelék. Őket követik a nyugat-afrikai bevándorlók 21,2 ezrelékkel, a jamaicaiak 20,5 ezrelékkel, a haiti bevándorlók 19 ezrelékkel, valamint az észak-afrikaiak 18,3 ezrelékkel.

A bűnelkövetésre legkevésbé fogékony bevándorlók Európából és Észak-Amerikából érkeztek Svájcba. A briteknél és a kanadaiaknál 1,2 ezrelék, az amerikaiaknál 1,4 ezrelék, a svéd és német bevándorlók körében pedig 1,6 ezrelék mindösszesen a bűnözési hajlandóság. Ez pedig azt jelenti, hogy Svájcban nem a svájciak tanúsítják a legjogkövetőbb magatartást, ugyanis az őshonos népesség körében 1000 főre 2,2 elítélt jut.

A svájci lakosság 25 százaléka (körülbelül 2,5 millió fő) egyébként bevándorló. Az alpesi országban élő külföldiek többsége Uniós országból, például Németországból, Franciaországból és Olaszországból érkezett. Ez azt jelenti, hogy a közel-keleti, az afrikai és a karibi régiókból származó személyek csak kis hányadát teszik ki az országban tartózkodó külföldieknek, arányaiban mégis ezekből a csoportokból kerül ki a legtöbb bűnöző.

A bevándorlásellenes Svájci Néppárt (SVP) legutóbbi közleményében arról ír, hogy új típusú koronavírus-járvány azért terjedhetett szét az alpesi ország teljes területén, mivel az illegális bevándorlók rendszeresen megszegték a szigorú kijárási korlátozásokat, illetve egészségbiztosítás hiányában egyikőjüket sem tesztelték a vírusra.
A Svájci Néppárt szerint a pandémia leginkább a baloldali vezetésű nagyvárosokat sújtotta, mivel a szocialista, vagy épp a liberális polgármesterek több ezer illegális bevándorlót fogadtak be az elmúlt években. Gyakran a szövetségi törvényekkel is szembementek, hogy a bevándorlókat ilyen-olyan módszerekkel le tudják telepíteni maguknál. Ezért lehet például Genf a legfertőzöttebb kanton, ahol minden századik embert érint a Covid-19 fertőzés. „Az illegális migránsok a pandémia hajtóereje Svájcban, és ez pusztító hatással van az egész országra. A sok koronavírusos eset miatt állami közbeavatkozásra volt szükség, az élet pedig teljesen leállt. Az ebből adódó szörnyű költségeket pedig most az adófizetők pénzéből kell megtéríteni” – írják a közleményben. A Svájci Néppárt a genfi ​​egyetemi kórház felmérésére hivatkozva azt állítja, hogy az illegális bevándorlók fertőzési aránya sokkal magasabb, mint a svájci őslakos népességé, mivel sok illegális bevándorló és menedékkérő nem tartja be a szigorú karanténintézkedéseket, illetve senkit sem teszteltek közülük a vírusra. A közleményük végén az SVP felszólította a szövetségi kormányt, hogy hagyjon fel a megengedő politikájával az illegális migrációval kapcsolatban, és kötelezzen minden svájci kantont és várost arra, hogy tartsák be a bevándorlásra vonatkozó törvényeket, ha pedig nem tesznek így, legalább legyenek elszámoltathatóak.

 

Szerző Gaál József

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!