Létrehozva: 2020.10.30.

Nizzai merénylet: őrizetbe vettek egy másik férfit – itt van minden részlet

Az esettel összefüggésben csütörtök este őrizetbe vettek egy 47 éves férfit is.

Franciaország háborúban áll az iszlamista ideológiával, ezért számítani kell a nizzaihoz hasonló újabb támadásokra – mondta Gérald Darmanin francia belügyminiszter. „Olyan ellenséggel harcolunk, aki egyszerre van kívül és belül„ – mondta.

Fotó: MTI/AP/Alexis Gilli

A három áldozattal járó csütörtöki nizzai merénylet elkövetője egy 1999-ben született tunéziai férfi volt, aki szeptember 20-án érkezett az olaszországi Lampedusa szigetére. Októberben átszállították a dél-olaszországi Bariba, aztán eltűnt a hatóságok szeme elől. A férfi csütörtök reggel vonattal jutott el Nizzába. A támadót a helyszínre kiérkező rendőrök meglőtték, és jelenleg kórházban van. Állapota életveszélyes. Az esettel összefüggésben csütörtök este őrizetbe vettek egy 47 éves férfit is – tájékoztattak igazságügyi források. Az illető állítólag kapcsolatban állt az elkövetővel.

Jean-François Ricard terrorellenes főügyész csütörtök este azt mondta: a nyomozók szeretnék kideríteni, voltak-e bűntársai a támadónak, és pontosan hogyan jutott el a dél-franciaországi városba. A vérengzés ügyében a tunéziai hatóságok is nyomozást indítottak a 21 éves elkövető ellen. A tunéziai törvények szerint az ország bármely állampolgára ellen eljárást indíthatnak, aki kül- vagy belföldi terrorcselekmény elkövetésében vett részt – mondta az észak-afrikai ország egyik igazságügyi szóvivője csütörtök este. A hatóságok szeretnék kideríteni, hogy az elkövetőnek voltak-e bűntársai Tunéziában.

Franciaországban iszlamista szélsőségesek 2015 óta több terrortámadást is végrehajtottak, ezekben több mint 250-en vesztették életüket. A merényletek közül az egyik legsúlyosabb szintén Nizzában történt: 2016. július 14-én, a francia nemzeti ünnepen kamionnal hajtott az ünneplő tömegbe egy ugyancsak tunéziai származású férfi. A támadásban 86-an vesztették életüket, az elkövetőt végül lelőtték.

Legutóbb Samuel Paty francia történelemtanár meggyilkolása keltett felzúdulást. A tanárt egy moszkvai születésű csecsen fiatal lefejezte, mert Mohamed-karikatúrákat mutatott diákjainak a szólásszabadságról szóló óráján. A gyilkosság világszerte felzúdulást keltett, és kiélezte a feszültséget a Nyugat és a muszlim világ között – írja az MTI.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke is részvéttáviratot küldött a nizzai terrortámadás után a francia katolikus egyház vezetőinek.

Erdő Péter a nizzai püspöknek, André Marceau-nak írt, az MTI-hez is eljuttatott táviratában testvéri együttérzését fejezte ki Nizza katolikus közösségének és a francia katolikus egyháznak.

Úgy fogalmazott: „Imádkozunk azért, hogy a különböző vallások egy szívvel dolgozzanak az emberi méltóságért, a kiengesztelődésért és a vallásszabadságért.„

„A vértanúk vére magvetés, kérjük Istent, hogy fakadjon a szenvedésből hit, szeretet és az egyház megújulása” - tette hozzá.

Veres András a reimsi érseknek, a Francia Katolikus Püspöki Konferencia elnökének, Éric de Moulins-Beaufort-nak részvétet nyilvánítva azt írta: „a gyász eme perce különösen is emlékeztet mindnyájunkat arra, hogy testvérek vagyunk, és az egyetlen út, ami előttünk áll, az a testvéri párbeszéd és az erőszak minden fajtájának elutasítása„.

Mint a is megírta, csütörtökön egy tunéziai férfi három emberrel végzett és többet megsebesített a nizzai Notre-Dame-bazilikában elkövetett késes merényletben.

A férfi reggel kilenc óra tájban egy késsel felfegyverezve hatolt be a dél-franciaországi város központjában álló bazilikába, ahol hárman tartózkodtak. A támadó elvágta a sekrestyés torkát, lefejezett egy idős nőt, és súlyosan megsebesített egy másik nőt, aki a bazilikához közeli egyik bárba menekült be, és ott halt bele sebesülésébe.

A támadó egyik áldozata egy 44 éves brazil anya volt, akinek utolsó szavai a következők voltak a mentőkhöz: „Mondjátok meg a gyermekeimnek, hogy szeretem őket.„

Simone Barreto Silva 30 éve élt Franciaországban, három gyermeket nevelt – írja a Daily Mail.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

mandiner.hu

Már a tengerentúlon is aggódnak a románokért

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Elhunyt az évszázad rablásának kiagyalója: A sírba vitte magával a titkot, hogy hova tűntek a milliók

KÜLFÖLD

"Bármikor bármi megtörténhet!" – Szó szerint leolvadt a bőr egy kislány arcáról

KÜLFÖLD

„Szomorú és nehéz időszak ez” – Barátját ünnepelve halt meg a 7 éves, aranyszívű kisfiú

KÜLFÖLD

Idegen férfi holttestét kapta meg egy gyászoló család a nagyapjuké helyett