Létrehozva: 2020.10.19.

231 illegális bevándorlót toloncolnak ki Franciaországból a múltheti terrortámadás miatt

Egy történelemtanár lefejezése kellett ahhoz, hogy francia kormány határozott lépéseket tegyen a terroristagyanús migránsok kitoloncolása érdekében.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter egy vasárnap délután tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy azonnali hatállyal kitoloncolnak az országból 231 radikálisként számon tartott illegális bevándorlót – írja a La Parisien francia hírportál.

Mint ismert, múlt hét pénteken egy muszlim bevándorló Párizs egyik elővárosában megölt majd lefejezett egy francia történelemtanárt a nyílt utcán, mert a pedagógus megmutatta diákjainak a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat, amikor a szólásszabadságról akarta tanítani őket. A rendőrök hamar elkapták, és le is lőtték a támadót, aki nem volt hajlandó megadni magát.

A brutális támadás helyszínén másnap megjelent a francia köztársasági elnök és a kormányfő is. Emmanuel Macron iszlamista terrorcselekménynek nyilvánította a támadást, és azt mondta, hogy a lehető leghatározottabban fognak fellépni a vallási fanatizmussal szemben. „Ha egy terrorista egy tanárt öl meg, akkor a francia köztársaságot támadja meg, annak alapértékeit, a felvilágosodás örökségét veszélyezteti, vagyis annak a lehetőségét, hogy a gyermekeiket szabad állampolgárokká neveljük. Ez a harc a mi harcunk. Ez létkérdés számunkra” – fogalmazott francia államfő.

Mostanra kiderült, hogy a „határozott fellépés” nulladik lépése az lesz, hogy kitoloncolnak az országból 231 olyan bevándorlót, akik piros jelöléssel szerepelnek a terrorista jellegű radikalizálódás megelőzését szolgáló francia nyilvántartásban (FSPRT). A szóban forgó személyek közül 180-an a börtönbüntetésüket töltik jelenleg, 51-et pedig a lehető leghamarabb letartóztatnak.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter elviekben már meg is kezdte a tárgyalásokat a marokkói, algériai és a tunéziai kollégáival a megfigyelés alatt álló személyek kitoloncolásáról.

Az FSPRT-listán egyébként 850 illegális bevándorlót tartanak nyilván, de közülük csak a piros besorolású, azaz a legnagyobb kockázatot jelentő személyeket toloncolják ki.

 
A terrortámadás Egy 18 éves migráns, Abdoullakh A. Párizs egyik elővárosában, a nyílt utcán lefejezte Samuel Paty-t, egy középiskolai tanárt. A saját kollégái szeme láttára. A kivételesen brutális gyilkosság indoka az volt, hogy a történelemtanár a szólásszabadságról beszélt az egyik órán, ezzel összefüggésben Mohamed-karikatúrákat mutatott, ez pedig nem tetszett a muszlim diákoknak és a szüleiknek. A tanárt egyébként már napok óta fenyegették muszlim szülők, tett is feljelentést a rendőrségen, de a rendőrök érdemben semmit sem csináltak.

Ki az áldozat?

A 47 éves Samuel Paty a Párizs belvárosától mintegy 30 kilométerre található Conflans-Saint-Honorine nevű település College du Bois d'Aulne középiskolájának tanára volt, aki állampolgári ismereteket is oktatott. Családos ember volt. 12-16 év közötti diákokat tanított, akik a szülők és az iskola többi tanára szerint nagyon kedvelték Samuel Paty-t, a diákok később ezt megerősítették több francia lapnak is. Samuel Paty október elején, az egyik állampolgársági ismeretek órán, miközben a szólás- és véleménynyilvánítási szabadság fontosságáról beszélt, mondanivalóját alátámasztotta a Charlie Hebdo szatirikus hetilap Mohamed-karikatúráival. A tanár tudván azt, hogy az osztályban muszlim diákok is vannak, még mielőtt a karikatúrákat bemutatta volna, azt mondta nekik, normális és kedves hangnemben, hogy amennyiben ezzel problémájuk van, akkor elhagyhatják a termet. Az iszlámban Mohamed próféta bármilyen jellegű ábrázolása ugyanis istenkáromlásnak számít, amit a saría szerint halállal büntetnek. Amúgy mindenfajta emberábrázolás tilos az iszlámban, de ha nem a legfőbb prófétáról van szó, akkor ezért általában nem jár kivégzés, csak enyhébb fokú büntetés. A figyelmeztetés ellenére egyetlenegy muszlim tanuló sem hagyta el a termet, és ott helyben nem is jelezték, hogy a Mohamed-karikatúrák bemutatásával bármiféle gondjuk lenne, az órát követően a folyóson azonban morgolódni kezdtek. Miután hazamentek, elmondták a szüleiknek, hogy mi történt Samuel Paty óráján, akik felháborodtak és panasszal fordultak az iskola vezetősége felé. Ezért összehívtak egy megbeszélést, amin részt vettek a feldühödött muszlim szülők, az iskola igazgatója, az oktatási hivatal egyik képviselője, és természetesen Samuel Paty is. Látszólag rendeződött a konfliktus, valójában azonban nem, mivel a hír elterjedt a Párizs környéki muszlim közösségekben, erre rájátszott Samuel Paty egyik diákjának az apja is, aki a YouTube-ra feltöltött videójában szélsőséges stílusú kritikát fogalmazott meg a tanárral szemben. A tanárt és az iskolaigazgatót ezt követően, elsősorban a közösségi médiában elkezdték verbálisan fenyegetni, erre válaszul mindketten tettek feljelentést, de semmi sem történt.

Ki a gyilkos terrorista?

Samuel Paty gyilkosa egy iszlám vallású, csecsen nemzetiségű és orosz állampolgárságú migráns, Abdoullakh A. Moszkvában született, 2002-ben, és a szüleivel 2008-ban költözött Franciaországba, ahol mindhárman menekültstátust kértek és kaptak. Abdoullakh A. ideiglenes tartozódási engedélyhez csak idén március 4-én jutott, amely 2030 márciusáig érvényes. A normandiai Évreux-ben élt, ami Párizs elővárosaitól több mint 100 kilométerre található. A fiatalember nem ismerte Samuel Paty-t, a College du Bois d'Aulne állampolgári ismeretek óráján történtekről az internetről értesülhetett, és ez nagyon feldühítette. Az iskola diákjainak a beszámolói alapján pénteken bement az iskolába, és érdeklődött a tanárról. Abdoullakh A. követte az órák lejárta után gyalogosan hazafelé tartó tanárt, majd Allahu Akbar-kiáltások közben elővett egy 30 cm hosszú disznóölő kést, amivel lefejezte a tanárt. Mivel a disznó az iszlámban tisztátalan állatnak számít, a disznóölő késsel történő gyilkolás egyértelműen jelzi, hogy a csecsen migráns mit gondolhatott az őt befogadó franciákról. Ezután lefényképezte a levágott fejet, majd közzétette a Twitter-oldalán azzal a megjegyzéssel, hogy üzenem Macronnak, a hitetlenek vezérének, hogy megöltem az egyik kutyáját, mivel gyalázta Mohamed prófétát. A fényképet a Twitter azonnal törölte, időközben megjelentek a rendőrök is a helyszínen, akik még nem tudták pontosan, hogy mi történt, a gyilkos pedig elmenekült, de nem jutott messze, a Conflans-Saint-Honorine-től 10 kilométerre lévő Eragny-ban. Később kiderült, hogy robbanóöv is volt rajta. Ekkor találták meg nála Samuel Paty levágott fejét. Az Abdoullakh A. által elkövetett terrortámadás sorban a 33. volt Emmanuel Macron államfő 2017 májusában történt beiktatása óta. A brutális kivégzést iszlamista terrortámadásnak minősítették.

origo.hu

Nem jött össze a bravúr: sztárteniszező verte Marozsán Fábiánt a Roland Garroson

ripost.hu

Ez a bundáskenyér mindent lepipál, pedig csak egy apró változtatás kell hozzá

borsonline.hu

Összejött a Házasság első látásra és a Nagy Ő két sztárja? Kiderült az igazság!

vg.hu

Lázár János minisztériuma írásba adta: megemelik a megengedett legnagyobb sebességet az egyik fontos főúton

life.hu

Jennifer Lopez exei kitálaltak: ilyen az énekesnő, amikor nincs a nyilvánosság előtt

hirtv.hu

Halálfélelme volt - Megszólalt a verőcei hajóbaleset egyetlen túlélője

ripost.hu

Szabad-e megenni a kukacos cseresznyét?

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. május 27-június 2.: A problémák hétvégére szertefoszlanak

ripost.hu

Most kaptuk: buszbaleset történt Magyarországon, ezekben a percekben mentenek

ripost.hu

Ben Affleck borzalmasan néz ki, egy üveg piával a kezében sétált - Fotó

ripost.hu

Most kaptuk: tömegkarambol történt Budapesten, rohantak menteni

ripost.hu

Csak az emberek 2 százaléka képes megfejteni ezt az optikai illúziót - Fotó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

5 évig szenvedett: Szexrabszolgaként tartottak fogva egy 12 éves lányt

KÜLFÖLD

5 konkrét terv, amivel a Nyugat háborúba sodorhatja Európát

KÜLFÖLD

Dől a nyugati hadianyag Ukrajnába, újabb segélyt küld Amerika

KÜLFÖLD

Rémisztő kijelentést tett Macron párttársa, kockáztatják a totális háborút

KÜLFÖLD

Horror a kórházban: a beteg rossz szemét műtötte ki az orvos

KÜLFÖLD

„Megöltem a gyerekeimet!” - Önként adta fel magát a 36 éves nő a rendőrségen

KÜLFÖLD

Sokkot kaptak a rendőrök: 12 órás újszülött holttestére bukkantak egy tó partján

KÜLFÖLD

„A gyönyörű, vicces, bátor kisbabám elment” – Mandulagyulladással kezelték a 9 éves fiút, de valójában agydaganatos volt