Létrehozva: 2020.09.24.

Lyon polgármestere szerint a labdarúgás szexista, elrendelte az iskolai focipályák felszámolását

A városvezetés egy ködös szociológiai kutatásra hivatkozva hozta meg döntést, mely szerint az iskolai játszótér egy kisfiúk uralta mikrotársadalom. No comment...

A délkelet-franciaországi Lyon nemrégiben megválasztott szocialista-zöld polgármestere, Grégory Doucet a napokban meghirdette a nemek közötti egyenlőség megteremtését célzó programját, melynek egyik fontos eleme, hogy az önkormányzat által finanszírozott iskolák udvarán a lehető leghamarabb felszámolják a focipályákat.

A szokatlan döntés hivatalos indoklása szerint a labdarúgás egy szexista sport, ami már fiatal korban látványosan szegregálja a fiúkat és a lányokat, ezzel egyfajta szakadékot képezve közöttük. Sőt, a mozgássérült, a fogyatékkal élő és az elhízott kölykök sem tudják űzni ezt a sportot, ami egyértelműen kirekesztő rájuk nézve. Mindezek miatt a foci helyett inkább olyan sportok feltételeit teremtenék meg az iskolákban, melyeket mindkét nem képviselői, illetve a társadalmi kisebbségek is egyszerre, azonos feltételek mellett tudnak élvezni– írja Fdesouche (FDS) francia hírportál.

„A célunk, hogy megszüntessük az iskolák udvarán található focipályákat, mert a felmérések alapján – pár különleges kivételtől eltekintve – csak és kizárólag a fiúk használják azokat. A focipályák sokszor az udvar 80 százalékát is elfoglalják, így a lányok sporttevékenység nélkül maradnak. Ezzel az intézkedéssel kívánjuk elősegíteni a nők és a férfiak közötti egyenlőséget már egészen pici korban. Ez a döntés forradalminak számít Franciaországban. (...) A focipálya helyett inkább kézilabdapályákat, vagy kidobóspályákat építenénk, ezek a sportok ugyanis kevésbe kapcsolódnak kizárólag az egyik nemhez. Ilyen és ehhez hasonló intézkedések bevezetését egyébként a kultúra és városfejlesztés területén is szeretnénk bevezetni a közeljövőben” – fogalmazott Audrey Hénocque, a program megvalósításáért felelős önkormányzati megbízott, Lyon első helyettese.

Lyon baloldali-zöld vezetésének döntését egyébként elvileg egy átfogó szociológiai tanulmány előzte meg, mely kimutatta, hogy az iskolai játszótér egy kisfiúk uralta mikrotársadalom, melyben a kislányok a perifériára szorulnak. Ez a helyzet pedig megágyaz a felnőttkori társadalmi egyenlőtlenségeknek, ezért fel kell számolni.

Már a karácsonyfa is tiltandó
A Tour de France ellenzése, a karácsonyfák száműzése – a szélsőbaloldali, zöldpárti polgármesterek legújabb, rendkívül megosztó és vitatható döntései túlzás nélkül egész Franciaországban felháborodást keltenek. Mint ismert: a zavaros körülmények között megrendezett tavaszi önkormányzati választást több nagyvárosban a radikális baloldal nyerte.

A legérdekesebb Bordeaux. Ebben a hagyományosan konzervatív, gazdag városban a második világháború óta csak jobboldali polgármester volt. De 2013-tól meredeken emelkedni kezdett a bevándorlók száma Bordeaux-ban (egyébként 2006 óta 20%-kal több migráns él a városban), ők állampolgárság nélkül is szavazhatnak az önkormányzati választásokon. Minden felmérés szerint nagy többségük baloldali pártokat választ. Bordeaux polgármestere, az Európai Zöldpárthoz (EELV) tartozó Pierre Hurmic most a közösségi hálókon a karácsonyfa-állítás hagyománya ellen szólalt meg, szerinte „kivágott fákról van szó„, amelyek már „halottak.” Szeptember 10-i állásfoglalásában pedig arról beszélt, hogy 2020 végéig el kell fogadni egy, a „fák jogairól„ szóló megállapodást, ezért aztán szóba sem jöhet a hagyományos decemberi 24-i karácsonyfa-állítás Bordeaux főterén. „Ez az egész nem illik a mi növényzet-újratelepítési koncepciónkba”, fogalmazott a zöldpárti polgármester. De általában be akarja tiltani a karácsonyfa-állítást. Nyilvánvalóan nem tud bemenni a lakásokba, de javaslataival erősen tudja befolyásolni az emberek karácsonyfa-állítási szokásait. A fenyőfanevelők és -árusítók máris tiltakoztak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A lélegzetelállító szőke szépség is ott lesz a világ leghíresebb versenyén - galéria

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

magyarnemzet.hu

Rossi: Ritkán veszítem el a türelmem, de most kijöttem a sodromból

metropol.hu

Harry herceg nem találkozhat Katalinnal, nagybeteg sógornőjével

mandiner.hu

Műsorváltozás a Hír Tv-ben: adásba kerül a Frizbi Tv Varga Judittal készült interjúja

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Egy folttal kezdődött a fülén, ma már gyógyíthatatlan beteg a fiatal lány

KÜLFÖLD

Szürreál: migránsok, kommunisták és rendőrök között tört ki tömegverekedés a párizsi repülőtéren

KÜLFÖLD

Szakképesítés nélküli plasztikai sebészt tartóztattak le

KÜLFÖLD

Moszkvai terrortámadás: visszaállíthatják Oroszországban a halálbüntetést?