2 éve

Élet jeleit fedezték fel a tudósok a Vénuszon

Hatalmas áttörést értek el a kutatók, mindent megváltoztathatnak az új megfigyelés eredményei.

Lehetséges, hogy egy hatalmas felfedezést tettek a kutatók a földön kívüli élet felkutatásában, miután különös nyomokra bukkantak egy bolygón...

A Nemzetközi csillagászcsoport a Cardiff Egyetem vezetésével felfedezett egy ritka foszfin nevű molekulát a Vénusz felhőiben, amit az élet jeleként is lehet azonosítani.

A foszfin kimutatásához a kutatók a hawaii James Clerk Maxwell teleszkópot (JCMT) használták, mielőtt megerősítették volna az eredményeket a chilei Atacama Large Millimeter Array (ALMA) nevű űrtávcsővel – írja a Mirror.

Illusztráció: Northfoto

„Ez egy tiszta kíváncsiságból készült kísérlet volt, valóban kihasználva a JCMT technológiáját. Azt hittem, már kizártuk az extrém forgatókönyveket, például más bolygókon kialakult organizmusok létezését… De mégis valóra vált! Ráadásul a Vénusz felhőjében sok foszfin volt” – árulta el a kutatás vezetője Jane Greaves professzor.

A további elemzések azonban azt bizonyították, hogy a Vénusz légkörében már jóval kevesebb a fellelhető foszfin. Nagyjából egymilliárdban 20 ilyen molekula található.

A Massachusettsi Műszaki Intézet a továbbiakban arra fogja keresni a választ, hogyan állhatott elő a foszfin a bolygó felhőzetében. Első találgatásra a napfényhez és a bolygó ásványi, illetve vulkáni eredetéhez kötik.

A molekula szintű élet jelenlétét az említett bolygón az is megnehezíti, hogy hatalmas forróság van, és a felhők savból állnak. A Földön fellelhető mikrobáknak legfeljebb 5%-a képes megbirkózni a savas hatásokkal. Így ha bárminemű élet is kialakulhatott a Vénuszon, az egész biztosan más, mint amit mi ismerünk.

S bár a megállapítások minden kétséget kizáróan nagyon izgalmasak, a kutatók leszögezték, több munkára van szükség, hogy megerősítsék az élet jelenlétét a Vénuszon.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!