2 éve

A francia elhárítás legalább 6 terrortámadást akadályozott meg az elmúlt hónapokban

Jelenleg több mint nyolcezer név szerepel a terrorista jellegű radikalizálódás megelőzését szolgáló francia nyilvántartásban.

Szerző Gaál József

A francia Országos Terrorizmus Elleni Ügyészség (PNAT) főügyésze, Jean-Francois Ricard hétfőn interjút adott a L'opinion című francai hírportálnak, melyben elmondta, hogy a francia elhárítás legalább 6 terrortámadást hiúsított meg az elmúlt hónapokban.

A hivatal vezetője kiemelte, hogy Franciaországban továbbra is nagyon magas a terrorfenyegetettségi szint, mely elsősorban az országban tartózkodó, nagy számú radikális iszlamistának köszönhető.

Ricard elmondása szerint a magát Iszlám Államnak nevező szunnita terrorszervezet több francia tagja is visszaszivárgott a kontinensre, miután a koalíciós erők végleg megsemmisítették a terrorszervezetet a közel-keleten másfél, két évvel ezelőtt. Az elhárítás körülbelül 170 ilyen személyről tud, és elsősorban ők készítenek elő terrortámadásokat Franciaországban. Illetve azoka a mentálisan labilis muszlim személyek, akiket az interneten keresztül iszlamista hitszónokok radikalizálnak.

Múlt héten egyébként Gérald Darmanin francia belügyminiszter a belbiztonsági ügynökség székhelyén tett látogatása utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy több mint 8132 személyt tartanak nyilván a terrorista jellegű radikalizálódás megelőzését szolgáló francia nyilvántartásban (FSPRT) – írja a Sud Ouest francia hírportál.

„Az iszlamista terrorizmus elleni harc a kormány kiemelt prioritása. A terrorcsoportok propagandája táplál, a dzsihád veteránjai inspirálnak, de az is, hogy a radikális iszlám hirdetői egyre nagyobb befolyást szereznek egyes városnegyedekben az ország egész területén. Mi azonban fáradhatatlanul harcolunk, soha nem adjuk fel és könyörtelenül levadásszuk a Köztársaság ellenségeit ” – fogalmazott a tárcavezető politikus.

Szerző Gaál József

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!