Létrehozva: 2020.08.07.

Joe Biden: Nem épül tovább a határfal, ha megválasztanak elnöknek!

Republikánus politikusok szerint Joe Biden ezzel a kijelentésével az illegális bevándorlók és a kábítószercsempészek mellett foglalt állást.

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt egy interjúban kategorikusan kijelentette, hogy azonnal leállítja a mexikói-amerikai határra tervezett fal építését, ha novemberben megválasztják elnöknek – írja Fox News.

„Egyetlen centiméterrel sem fog több fal épülni a mexikói-amerikai határra az én elnöklésem alatt. Mindemellett persze gondoskodni fogok a határvédelemről, ami elsősorban az csúcsmodern kapacitásokra és belépési pontok megfelelő védelmére fog épülni. A határfal miatti földelkobzásoknak pedig vége, vége, vége lesz. Visszavonjuk az összes ilyen pert. Nem lesz több földelkobzás” – fogalmazott Biden a Spanyol-Ajkú Újságírók Nemzeti Szövetségének adott interjújában.

Biden hangsúlyozta, hogy semmi értelme sincs fizikai határzárat építeni a mexikói-amerikai határra, ugyanis még egy 40 emelet magas fal sem állítaná meg a dél felől érkező migránsokat. A demokrata elnökjelölt szerint az illegális bevándorlás okozta probléma egyedül akkor szűnne meg, ha Mexikóban stabilizálódna a politikai helyzet, illetve ha az amerikai munkáltatók nem foglalkoztatnának adóelkerülés céljából dokumentumok nélküli migránsokat. „Erre a két dologra kell koncentrálni, mivel minden más csak látszatmegoldás” – fogalmazott.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal Donald Trump egyik legfőbb ígérete volt a 2016-os elnökválasztási kampány során. A 10 méter magas, megmászhatatlan és átvághatatlan fal deklarált célja, hogy megállítsa a dél felől érkező, Amerikába igyekvő illegális bevándorlókat, illetve a kábítószer- és fegyvercsempészeket.

Donald Trump szinte azonnal aláírt egy elnöki rendeletet a hivatalba lépése után, mellyel megkezdődhetett a fal építése. A munkálatok azonban lassan haladtak a szűkös anyagi források miatt. Az elnök ezért többször megpróbált pénzt szerezni a kongresszustól a céljai megvalósítására, de a próbálkozásai különböző okok miatt rendre elbuktak. A demokraták uralta képviselőház ugyanis mondvacsinált ürügyekkel, de mindig leszavazta az elnök kérését. Trump végül a végsőkig elment, hogy pénzt szerezzen a kongresszustól: tavaly év elején még a kormányt is leállította, mondván, hogy csak akkor írja alá a költségvetést, ha 5 milliárd dollárt kap az amerikai-mexikói határfalra. A törvényhozó testület mindkét háza végül jóváhagyott 1,38 milliárd dollárt erre a célra, így újraindulhatott a kormányzati munka.

Trump végül megunta a demokratákkal folytatott állandó csatározást, és 2019. február 15-én a „nemzeti veszélyhelyzetekről szóló törvény” alapján nemzeti veszélyhelyzetet hirdetett a mexikói-amerikai határon kialakult helyzet miatt. Az elnök ezzel a húzással megkerülte a törvényhozást, és különböző költségvetési források átcsoportosításával körülbelül 8 milliárd dollárt sikerült elkülönítenie a fal építésre.

Trump becslései szerint a határfal körülbelül 1609 kilométeren épülne fel, a 3144 kilométer hosszúságú amerikai-mexikói határon. (A fennmaradó részeken a természetes határok nem teszik szükségessé műszaki akadály építését.) Eddig egyébként 200 mérföld, vagyis több mint 320 kilométer hosszan készült el a határfal, 2020 végéig pedig több, mint 700 kilométernyi falat szeretne felépíteni legalábbis a Trump-adminisztráció.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Minden idők legnagyobb összeomlását produkálhatja a Paks

origo.hu

Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

magyarnemzet.hu

Karácsony Gergely nagyot ment: pontosan tudja, hogy reggel 17 óra 03-kor mennyien vannak a buszon

ripost.hu

Most jött: brutális baleset és dugó az M7-esen, zajlik a mentés

vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

origo.hu

Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

„Isten veled” - súlyos döntést hozott a Házasság első látásra szerelmespárja

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Kitálalt a válóperes ügyvéd: ezt 5 szakmájú férfit kerüljétek el, ha hosszú házasságot akartok

KÜLFÖLD

Végső kétségbeesésében bankrablónak állt a 74 éves nő, miután minden pénzét elveszítette

KÜLFÖLD

Megfagyott az idő: megrázó képeken Csernobil, így néz ki ma a szellemváros

KÜLFÖLD

CIA: Ukrajna az év végére elveszítheti a háborút