Létrehozva: 2020.08.23.

Joe Biden jó eséllyel plagizálta elnökjelölti beszédét!

Az Obama-kormányzat alelnökével nem először fordult elő, hogy forrásmegjelölés nélkül idézett politikusoktól, tudósoktól és közéleti szereplőktől.

Csütörtökön véget ért az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltállító konvenciója és hivatalosan is Joe Biden lett a párt elnökjelöltje. Miután elfogadta pártja elnökjelölti felkérését, a 77 éves politikus egy 25 perces emelkedett beszédet mondott, melyben azt ígérte, hogy kivezeti hazáját a „sötétségből és rendbe teszi Amerika lelkét”.

A demokratákkal szimpatizáló főáramú média minden idők egyik legjobb beszédeként jellemezte Biden szónoklatát, a jobboldali konzervatív sajtó szerint viszont a korábbi amerikai alelnök plagizált. A New York Post például arra hívta fel a figyelmet, hogy Biden egy 2011-ben elhunyt kanadai politikus, Jack Layton híres szófordulatait használta úgy, hogy nem hivatkozott rá egyetlen alkalommal sem.

Csütörtökön elhangzott beszédében Biden kijelentette: „A szeretet hatalmasabb, mint a gyűlölet. A remény erősebb, mint a félelem. A fény erősebb, mint a sötétség.„ Ez a szófordulat pedig kísértetiesen hasonlít Layton egyik híressé vált levelének részletéhez, mely így hangzik: A szeretet jobb, mint a harag. A remény jobb, mint a félelem. Az optimizmus jobb, mint a kétségbeesés.„

A CBC (Canadian Broadcasting Corporation) kanadai állami tévécsatorna washingtoni tudósítója, Alexander Panetta azt írta a Twitter-oldalán, hogy számos kanadait megdöbbentett, hogy Biden Layton szófordulatait használta a beszédében, de nem jelölte meg azoknak a forrását.

Joe Biden egyébként nem először keveredik plágiumbotrányba. A Syracuse-i Egyetem (Syracuse University) jogi karán például azzal vádolták 1965-ben, hogy egy 15 oldalas cikkből ötöt kimásolt, amit aztán a saját szellemi termékeként tüntetett fel egy vizsgán. Biden azzal mentegette magát, hogy nem volt tisztában az idézési szabályokkal. Az 1987-es elnökválasztási kampány során pedig azért lépett vissza a elnökjelöltségtől, mert az egyik beszédében ugyancsak forrás megjelelőlese nélkül, szóról szóra átvett több mondatot a brit munkáspárt volt elnöke, Neil Kinnock egyik nyilatkozatából.

Legutóbb tavaly júniusban kapták plagizáláson Bident. Az egyik kampányrendezvényén a politikus egy olyan beszédben mutatta be a klímaváltozás elleni programját, melynek több részlete is megegyezett két klímavédő civil szervezet által megfogalmazott követelésekkel. Ekkor erre Donald Trump amerikai elnök azzal reagált a Twitter-oldalán, hogy ”Álmos Józsi plagizálása nagyon nagy probléma, de a korrupt média biztosan falazni fog neki.„

Az ilyen és ehhez hasonló esetek miatt egyébként a Demokrata Párt tavaly vásárolt egy 4200 dolláros (1,2 millió forint) plágium elleni szoftvert, mellyel átvilágítják Joe Biden nyilatkozatait és beszédeit, mielőtt azok nyilvánosan is elhangzanának. Úgy tűnik, hogy ez szoftver máris csődöt mondott.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Minden idők legnagyobb összeomlását produkálhatja a Paks

origo.hu

Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

magyarnemzet.hu

Karácsony Gergely nagyot ment: pontosan tudja, hogy reggel 17 óra 03-kor mennyien vannak a buszon

ripost.hu

Most jött: brutális baleset és dugó az M7-esen, zajlik a mentés

vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

origo.hu

Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

„Isten veled” - súlyos döntést hozott a Házasság első látásra szerelmespárja

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Kitálalt a válóperes ügyvéd: ezt 5 szakmájú férfit kerüljétek el, ha hosszú házasságot akartok

KÜLFÖLD

Végső kétségbeesésében bankrablónak állt a 74 éves nő, miután minden pénzét elveszítette

KÜLFÖLD

Megfagyott az idő: megrázó képeken Csernobil, így néz ki ma a szellemváros

KÜLFÖLD

CIA: Ukrajna az év végére elveszítheti a háborút