Létrehozva: 2020.07.30.

Kalifornia pert indított Trump ellen, a demokrata állam a migránsokat használná hatalomszerzéshez

Donald Trump szerint egyetlen amerikai tagállam sem részesülhet plusz képviselői mandátumokban az illegális bevándorlók miatt. Kalifornia demokrata vezetése ezzel nem ért egyet.

Szerző Gaál József

Donald Trump amerikai elnöki múlt hét pénteken aláírt egy rendeletet, mely arra kötelezi az illetékes szövetségi szerveket, hogy a 10 évenként tartott népszámlálások alkalmával ne vegyék nyilvántartásba az Amerika területén élő illegális bevándorlókat, akiknek a száma ma körülbelül 12 millió fő, azaz teljes népesség 3,5 százaléka – írja a CNN.

Az elnöki rendelet leginkább azon államoknak okozhat kellemetlenséget, melyek területén nagy számú illegális bevándorló él. Az Egyesült Államokban ugyanis a tízévente tartott népszámlálások adatai alapján szabják meg a választási körzeteket, az ezeket a körzeteket megillető képviselőházi helyek számát, illetve azt, hogy hogyan osztják el a szövetségi támogatásokat a tagállamok és a települések között.

Ez azt jelenti, hogy a rendelet következtében a migránsbefogadó tagállamok szövetségi támogatásoktól és képviselői helyektől eshetnek el. Trump döntése egyébként az őszi elnökválasztásra még nem lenne hatással, de a 2022-ben tartandó félidős választások, továbbá a 2024-es és a 2028-as elnökválasztások eredményét már befolyásolhatja.

A migránsbefogadó államnak számító Kalifornia főügyésze, Xavier Becerra, helyi demokrata politikusok és tisztségviselők éppen ezért pert indítottak a Trump-adminisztráció ellen, hogy jogi úton lehetetlenítsék el az elnök rendeletét. A nyugati-parti állam jelenleg ugyanis 53 főt delegálhat az szövetségi képviselőházba, de ha az illegális migránsokat nem veszik majd figyelembe a népszámláláskor, akkor 11 mandátumot is elveszhetnek ebből. Ha viszont továbbra is számolnák őket, akkor vélhetően 1 hellyel növekedne az állam képviselete a washingtoni kongresszusban 2022-ben - írja a Breitbart.

A Fehér Ház közleménye szerint az elnöknek minden jogköre megvan ahhoz, hogy a népszámlálás metodikájáról döntsön, és ha szükség van rá, akkor a legfelsőbb bíróságon (Supreme Court) fogják megvédeni az álláspontjukat. Az elnöki memorandum meghozatalát azzal indokolták, hogy az illegális bevándorlók miatt nem részesülhetnek kisebb képviseletben a Kongresszusban azok az állam, ahol a számuk kevés, mint azok államok, ahol kimagaslóan nagy.

Alabama állam egyik republikánus képviselője, Mo Brooks egyébként üdvözölte az elnök döntését. A politikus szerint az illegális bevándorlók ma körülbelül 20 képviselői helyet jelentenek az amerikai törvényhozásban, melyek többségén az olyan Demokrata Párthoz húzó államok osztozkodnak, mint Kalifornia és New York. Sőt, ezek az államok annak érdekében növelték szándékosan a területükön élő illegális bevándorlók számát az elmúlt évtizedekben, hogy még több hatalmat szerezzenek az amerikai törvényhozásban.

Kaliforniában több mint 2,2 millió illegális bevándorló él, több, mint bárhol máshol az országban. Ez aránytalanul nagy képviseletet biztosít számunkra a törvényhozásban, pedig ezek az emberek nem is tartózkodhatnának nálunk. Kaliforniában több illegális bevándorló él, mint Washingtonban, Oregonban, Idahoban, Montanában, Wyomingban, Nevadában, Utahban, Észak-Dakotában, Dél-Dakotában, Coloradoban, Arizonában, Új-Mexikóban és Nebraskában együttvéve. Egyértelmű, hogy kaliforniai demokraták hatalomszerzéshez használják ezeket az embereket” – fogalmazott Mo Brooks.

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyalázatosan támadják a világhírű magyar idegsebészt

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült az igazság az egyetlen házasságban maradt párosról

vg.hu

Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Három napon át keresték: holtan került elő a 15 éves Jázmin

KÜLFÖLD

Elesett az edzőteremben a kétgyermekes apuka, örökre lebénulhatott

KÜLFÖLD

„Nem tudom abbahagyni a sírást” – Három óra alatt legyűrte a betegség az 5 hónapos kislányt

KÜLFÖLD

Egy éve van hátra a 4 éves balerinának, miután sántítani kezdett