Létrehozva: 2020.07.06.

A migránsok hazaküldését szorgalmazza a dán kormány

Dánia talán az egyetlen skandináv ország, melynek következetes a bevándorláspolitikája, és nem öleli keblére a migránsokat gondolkodás nélkül.

Egy, a dán integrációs minisztérium honlapján megjelent nyilatkozat szerint a dán kormány felülvizsgálná a menekültstátusszal Dániában élő szír migránsok jogi helyzetét, mivel a háborús cselekmények egy része már megszűnt a közel-keleti országban, tehát elviekben semmi akadálya annak, hogy visszatérjenek szülőföldjükre azok, akik onnan korábban elmenekültek - írja a Sputnik News angol nyelvű orosz hírportál.

Mattias Tesfaye dán integrációs miniszter az ENSZ adataira hivatkozva azt mondta, hogy az elmúlt hónapokban körülbelül 100 ezer menekült tért haza Szíriába a környező országokból, ami egyértelmű bizonyíték arra, hogy a helyzet folyamatosan normalizálódik a korábban polgárháború sújtotta országban. Ennek tükrében pedig felül kell vizsgálni a Dániában élő szír állampolgárok jogi helyzetét, hiszen ezek az emberek nem jogosultak menekültstátuszra abban az esetben, ha már nincs háború, ami elől menekülniük kéne.

A minisztériumi nyilatkozatban hangsúlyozzák, hogy nem egy nagy egységként tekintenek Szíriára, ahová mindenkit hazaküldenének. Alaposan megvizsgálnák, hogy az ország mely részén folynak még háborús cselekmények, és csak ennek függvényében küldenék vissza a menekülteket. Például Damaszkusz és környékén réges-rég véget ért a háború, ezért oda minden további nélkül visszatérhetnek az emberek, de például a törökök által megszállt észak-szíriai területekről már nem mondható el ugyanez.

A dán kormány szerint jelenleg 900 olyan szír menekült él a skandináv országban, akik visszatérhetnének a szülőföldjükre. A most bejelentett vizsgálat elsősorban az ő jogi státuszukat tisztázná, és ha nincs akadálya, akkor már idén hazaküldenék őket. Ehhez az kell, hogy ne legyen háború Szíria azon területén ahová visszamennek, illetve hitelt érdemlően bizonyítani kell, hogy a hazatérésük után nem szabnak ki rájuk halálbüntetést, és nem lesznek kínzásnak vagy embertelen bánásmódnak kitéve.

A bejelentést az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosa (UNHCR) éles kritizálta. Szerintük a Szíriában régóta fennálló háborús konfliktus békés rendezésére egyelőre nincs kilátás, ezért gyilkosság lenne visszaküldeni az onnan menekülőket. Az UNHCR szóvivője, Andreas Steenberg kiemelte, hogy Dániának nincs visszatérési megállapodása Szíriával, ezért a menekültek hazaküldése együttműködést jelentene Bassár el-Asszaddal és kormányával. Az ellenzékben lévő Dán Szociálliberális Párt arra szólította fel a konzervatív kormányt, hogy vegye figyelembe a ENSZ ajánlását és gondolja át a migránsok hazaküldésével kapcsolatos terveit.

Dániában egyébként már évekkel ezelőtt megkezdődött a menekültek jogi helyzetének felülvizsgálata, és lehetőség szerint mindenkit hazaküldtek, akinek nem volt jogalapja arra, hogy országban tartózkodjon. Így fordulhatott elő, hogy tavaly több migráns hagyta el Dániát, mint amennyi odaérkezett: összesen 2250 menekültet és bevándorlót küldtek vissza a származási országába, és csak 1520 menekültstátusz-kérelmet nyújtottak be az országban. A be- kivándorlás számainak különbsége -730, tehát Dániának tavaly negatív volt bevándorlási mérlege, ami utoljára 2011-ben fordult elő.

A migrációs válság csúcsán, 2016-ban 16 ezer bevándorló kért és kapott menekültstátuszt Dániában. Ettől az évtől kezdve azonban folyamatosan csökkent az újonnan érkezők száma, a hazaküldött migránsoké pedig folyamatosan nőtt. Ezt a tendenciát a következő évekre vonatkozóan is szeretné fenntartani a dán kormány.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Sokakat érintő változás jöhet a magyar jogosítványoknál

origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

mandiner.hu

Politikai dráma Pest vármegyében: nemcsak Magyar Péter, legújabb szövetségese is a nagypolitikába vágyik

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

hirtv.hu

Karácsony elmondása szerint nem foglalkozik olyan apróságokkal, mint a valóság

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Átszúrta a szívét: iskolája előtt késelte halálra osztálytársa a 15 éves fiút

KÜLFÖLD

„Jobb anyát nem is kívánhattunk volna" - Egy ötcsillagos szállodában holtan találtak rá a kétgyermekes nőre

KÜLFÖLD

Nemváltó terroristáktól félnek Svédországban

KÜLFÖLD

6 éves lett Lajos herceg: mindenki csalódott Katalinék döntése miatt