2 éve

A brit rendőrségnél betilthatják az iszlamista kifejezést, mert „nem segít a közösségi kapcsolatokon”

Lehet, hogy a brit rendőröknek a jövőben nem lesz szabad kiejteniük az iszlám terror és a dzsihadista kifejezéseket? Tényleg megáll az ész.

A brit rendőrség fontolóra veszi az „iszlám terror”, az „iszlamista” és a „dzsihadista” kifejezések betiltását az olyan esetek leírására, amiben az elkövető motivációja egyértelműen a radikális iszlám hitére vezethető vissza.

A rendfenetartó erők belső szabályzatának módosításának lehetőségéről szóló hivatalos közlemény indoklása szerint erre azért van szükség, mert ezek a szavak nem segítenek a társadalmi kapcsolatok kiépítésében. Helyettesítésükre pedig olyan alternatívákat javasolnak, mint a „hit-vezérelte terrorizmus” és a „vallási motivációval visszaélő terrorizmus”írja a The Times internetes kiadása.

A változtatást egy muzulmán rendőröket tömörítő szakszervezet kérte a központi rendőrségtől. Álláspontjuk szerint az „iszlamista” és a „dzsihád” szavak hivatalos nyelvben történő használata elősegíti az iszlám vallásúakkal szembeni sztereotípiákat és az iszlamofóbia kialakítását a közgondolkodásban.

A szakszervezet elítélendő példaként említette Dzsihád John (Jihad John), azaz Mohhamed Emwazi arab származású brit terrorista ragadványnevét, aki azzal vált hírhedtté, hogy több embert, köztük James Foley amerikai újságírót kivégzett az Iszlám Állam nevében, és az erről szóló videókon közzétette a világhálón. Nemzetközileg az egyik legkeresettebb bűnöző volt, 6 millió font vérdíjat tűztek ki rá.

Emellett felemlegették a szélsőjobboldali nézeteket valló norvég terrorista és tömeggyilkos, Anders Behring Breivik esetét is, aki 77 embert végzett ki hidegvérrel 2011-ben. A szakszervezet szerint Breiviek a radikális kereszténység híve volt, de sem sajtó, se a brit rendőrség nem hivatkozott rá ebben a minőségében.

A rendőrség közleménye szerint fontolóra veszik a javaslatot és megvizsgálják a változtatás lehetőségét. Mindazonáltal hangsúlyozták, hogy már most is nagyon szigorú a belső szabályzat egy terrorcselekmény motivációjának a leírására. Például a rendőrjárőrök semmilyen körülmények között sem címkézhetik fel az elkövetőeket. Erre egyedül a felső vezetőknek, de leginkább az ügyészségnek van felhatalmazása. Emellett kiemelték, hogy „szélsőjobboldali”, „szélsőbaloldali”, illetve a „iszlamista” motivációjú támadásokat azért kell a nevükön nevezni, hogy az ügyben nyomozó rendőröknek pontosabb képe legyen az adott bűncselekményről.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!