Létrehozva: 2020.06.27.

Dániában betilthatják a müezzint, sokaknak elege van a hangos arab éneklésből!

Dániában ma körülbelül 300 ezer muszlim él, ami lakosság 5,5 százaléka, de a számuk folyamatosan növekszik. Ennek egyik természetes velejárója, hogy a skandináv ország nagyvárosaiban egyre gyakrabban csendül fel az imára hívó müezzin éneke, ez viszont nem mindenkinek tetszik.

Szerző Gaál József

Egy közös nyilatkozatban több parlamenti párt is arra szólította fel a dán kormányt, hogy vizsgálja meg a hangos imahívások betiltásának lehetőségét, mivel szerintük az nem a skandináv kultúra része – írja a Danmarks Radio közszolgálati médium.

A Dán Néppárt, a jobbközép Venstre és az Új Jobboldal által aláírt nyilatkozatban szándékosan a „hangos imára történő hívás” aktusának, és nem a müezzin éneklésének betiltását kérték a kormánytól. Az utóbbi ugyanis sértené a muszlimok vallásszabadsághoz fűződő alkotmányos jogát, viszont ha minden vallási felekezetnek együttesen tiltanák meg az imahívást, akkor elviekben nincs alkotmányos akadálya a törvény beiktatásának.

„A hangos imahívások betiltása nem egyetlen vallásról szól, bár igaz, hogy ez leginkább az iszlámhoz kapcsolódik. Mindazonáltal az imahívás nem olyan dolog, aminek hagyománya lenne a dán társadalomban és kultúrában, ezért meg kell vizsgálni a betiltásának a lehetőségét. Véleményünk szerint az imahívás nagyon zavaró tényező Dániában” – fogalmazott a kérdéssel kapcsolatban Mads Fuglede, a Venstre parlamenti képviselője.

A kormányzó szociáldemokraták szóvivője, Rasmus Stoklund azt mondta a nyilatkozattal kapcsolatban, hogy pártja alapvetően egyetért a benne foglaltakkal. Ugyanakkor szerintük nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy az hangos imahívás olyan probléma lenne, amely jogi beavatkozást igényel. A szóvivő hangsúlyozta, hogy Mattias Tesfaye integrációs miniszter egy ideje vizsgálja, hogy lehetséges-e az imahívások betiltása, mivel több minisztérium és önkormányzat is megkereste már ezzel kapcsolatban.

Dániában egyébként régóta politikai viták tárgyát képezi a müezzinek betiltása. Legutóbb épp májusban került napirendre a kérdés, miután Dánia második legnépesebb városában, Aarhusban többször is egy focipályán gyűltek össze a muszlim hívek imádkozni, annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt között korlátozó intézkedések ezt szigorúan megtiltották.

Franciaországban is...

Christophe Castener francia belügyminiszter és a Muszlim Vallás Franciaországi Tanácsa is magyarázkodik amiatt, hogy több város mecsetjében is hangosbeszélőn hívja imára a müezzin a muszlimokat.

Nagy felháborodást keltett Franciaországban is, hogy több francia város mecsetjében is hangosbeszélőn szólítják meg a müezzinek a híveket, ami Franciaországban nem megengedett, több francia közéleti szereplő is nemtetszésének adott hangot, ám a belügyminiszter, Christophe Castaner ahelyett, hogy kérdőre vonta volna a muszlim vallási vezetőket a történtek miatt, inkább védelmébe vette az imámokat.

A 67 milliós Franciaországban mintegy tíz százalékra, 6-7 millió főre teszik az iszlám hitűek arányát, az újszülöttek ma már 18,6 százalékban muszlim nevet kapnak. Elsősorban Mohamedek, Rachidok, Fatimák születnek.

(Ugyancsak a Mohamed lett az utóbbi években a legkedveltebb név Angliában és Hollandiában, valamint Bécsben is.

A franciaországi muszlimok az egyébként is sűrűbben lakott országrészeket lakják, lélektanilag jellemző módon számos francia túlbecsüli a számukat, amikor arról kérdezik, mennyien lehetnek szerinte összesen. Az Ipsos Mori korábbi felmérése szerint 31 százalékra, azaz több mint háromszorosra saccolják az arányukat. De a Pew kutatóintézet szerint további bevándorlás nélkül ténylegesen is lehetséges, hogy 2050-re a muszlimok aránya 13 millió főre, azaz mintegy 18 százalékra növekedjék.

A főleg külvárosi erőszak növekedéséért a franciák felelőssé teszik az elsősorban az egykori észak-afrikai gyarmataikról származó muszlimokat, ahogyan az antiszemitizmus erősödéséért is. A muszlimok tízszer annyian élnek az országban, mint a mintegy 600 ezres közösséget alkotó zsidók, akik viszont az antiszemita indíttatású, egyes esetekben gyilkosságig fajuló erőszak és a mindennapossá vált megfélemlítés elől ezrével vándorolnak ki Izraelbe.

Emmanuel Macron francia elnök még a koronavírus járvány előtt intézkedéseket jelentetett be az iszlám szélsőségesség visszaszorítására és a muszlimok elszigetelődése ellen.

Ezek keretében a kormánynak nagyobb hatásköre lesz az iskoláztatásban, a mecsetek finanszírozásában és az imámok képzésében. Fel fogják venni a küzdelmet az arra irányuló külföldi beavatkozással, hogy a muszlimok miként gyakorolják vallásukat, és hogyan szerveződjenek meg a vallási intézmények. Törvény készül arról, hogyan tegyék átláthatóvá a mecsetek finanszírozását. A francia hatóságok szeptembertől már ellenőrzést gyakorolnának a nyelv- és kultúraórák felett is.

Macron közölte: Franciaország fokozatosan meg akarja szüntetni azt a gyakorlatot, hogy muszlim államok imámokat küldhetnek Franciaországba.

„Jelenleg évente háromszáz Franciaországba kihelyezett külföldi imámunk van” – emlékeztetett a köztársasági elnök. Mintegy 150 török, 120 algériai és harminc marokkói imám teljesít szolgálatot Franciaországban. Valamennyien a küldő országtól kapják a fizetésüket. És ők csak a „vendégimámok”.

A franciaországi imámok pontos száma nem ismert, becslések szerint összesen mintegy 1800-an teljesíthetnek szolgálatot a 2500(!) mecsetben.

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset történt Budapesten, a Nagykörúton

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

borsonline.hu

Az orvosok tapsoló sorfala előtt tolták utolsó útjára a 6 éves kisfiút, aki életét adta a hároméves öccséért

hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

magyarnemzet.hu

A Liverpool vezetése az éjjel döntött: Klopp utódja egy nagyon drága edző lesz

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Drogos magyar kamionos száguldozott az autópályán - így bukott le

KÜLFÖLD

Szívszorító: egymást átölelve érte utol a halál a két kistestvért

KÜLFÖLD

Rettenetes baleset, háromgyerekes apuka halt meg a felesége mellett

KÜLFÖLD

Azt hitte, csak csillog a kisfia szeme: megrázó diagnózist közöltek az orvosok