Létrehozva: 2020.05.03.

Egyre többen gondolják, hogy Joe Biden szellemileg alkalmatlan amerikai elnöknek

Az Egyesült Államok törvényeinek értelmében csak olyasvalaki válhat elnökké, akinek az egészségi állapota lehetővé teszi a kormányfői feladatok elvégzését. Sajnos Joe Biden demokrata elnökjelöltről ez nem feltétlen mondható el.

Az amerikai előválasztások végéhez közeledve már biztosra vehető, hogy a Demokrata Párt színeiben induló Joe Biden lesz a republikánus Donald Trump kihívója az idén novemberben esedékes amerikai elnökválasztáson.

Joe Biden korábbi alelnök (Photo by FREDERIC J. BROWN / AFP)

Bár a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet miatt kevesebb szó esik róla, az Egyesült Államokban már javában zajlik a kampányidőszak. A közvélemény kutatók is megkezdték szokásos tevékenységüket, Barack Obama korábbi alelnöke Biden, és Trump a regnáló elnök folyamatosan járják az országot, és naponta több médiaszereplést is bevállalnak, hogy üzeneteiket eljuttassák a választókhoz. Trump elsősorban a közösségi oldalakon kommunikál a szavazóbázisával, Biden viszont a főáramú felületeket, főként a televíziót használja hasonló célokra.

A 77 éves Biden legutóbbi néhány TV-s szereplése azonban annyira rosszul sikerült, hogy újra felerősödtek azok a hangok, miszerint a politikus nincs már a szellemi képességeinek teljes birtokában, így az USA törvényeinek értelmében nem lehet belőle elnök.

Biden egyik ilyen nagy port kavart televíziós szereplése az volt, amikor élő adás közben elaludt, pont amikor Hillary Clinton korábbi külügyminiszter a támogatásáról biztosította.

Egy másik botrányos esetben pedig élő adásban nem jutott eszébe a koronavírus szó, és 5-6 másodperc gondolkodás után csak annyit mondott az MSNBC műsorvezetőjének: Covid-9 vírus.

 

Sajnos nem ez az eset, amikor Bidenről kiderül, hogy az időskori szellemi leépülés tüneteit produkálja. A Demokrata Párt előválasztásai során több alakalommal is kellemetlen helyzetbe hozta magát, amikor kihagyott a memóriája és nem tudta értelmes szöveggé formálni a gondolatait.

Többek között az is előfordult vele, hogy nem jutott eszébe, kinek volt az alelnöke, többször nem tudta, hogy épp melyik államban kampányol, nem tudta a kínai elnök nevét, sőt, egy alkalommal kijelentette, hogy ő egy szenátusi hely megszerzéséért kampányol.

Bidennel kapcsolatban a legnagyobb probléma, hogy nem lehet a végtelenségig leplezni a mentális állapotát. Elég egy kritikus pillanat, amikor olyasmit mond, amit nem kéne, vagy épp nem jut eszébe valami, ami életbevágó lenne. Tetszik vagy sem, ebben a szellemi állapotban Biden egy időzített bomba politikai értelemben.

A demokratákkal barátságos média (CNN, MSNBC) minden bizonnyal hajlandó lesz kesztyűs kézzel bánni Bidennel a kampány során, de Donald Trump amerikai elnök pontosan tudja, hogy kihívójának a szellemi állapota az egyik gyenge pontja – nem véletlenül csúfolja minden egyes alkalommal Sleepy (álmos) Joe-nak.

Biden már többször maga is utalt arra, hogy ha rohamosan romlana a szellemi állapota, akkor csak egy ciklusra, azaz négy évre vállalná az elnöki tisztséget. Az ilyen és ehhez hasonló kijelentései azonban már önmagában felvetik a kérdést: miért szavazzanak az amerikaiak egy olyan elnökjelöltre, aki úgy látja, hogy nem feltétlenül lenne képes két cikluson át, azaz nyolc évig ellátni a feladatát?

Ez is érdekelhet

origo.hu

Óriási bajban a kínai nagyvárosok

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

borsonline.hu

Kiderült az igazság: letaszították a trónról Vilmos herceget

vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

mandiner.hu

Nagy Feró megrázó interjúban állt ki Orbán Viktor mellett, Magyar Péter is megkapta a magáét

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

ripost.hu

Összesúgtak a rajongók: Mi történt a 62 éves Zoltán Erika arcával?

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Halálra éheztette 5 éves fogyatékkal élő gyermekét a szívtelen anya, 8 kilósan hunyt el a kisgyermek

KÜLFÖLD

Véletlenül agyonlőtték a népszerű focistát egy betörés közben

KÜLFÖLD

Egy apa a halálba kínozta a 6 éves fiát a futópadon, mert szerinte túl kövér volt

KÜLFÖLD

Most érkezett: idegen életre utaló jeleket találtak a világűrben