Létrehozva: 2020.04.27.

Kína lényegében gazdasági embargóval fenyegette meg Ausztráliát!

Kína vezetése nagyon nem szeretné, ha nemzetközi vizsgálat indulna az ország területén a koronavírus-járvány miatt.

Múlt hét szerdán egy nemzetközi vizsgálat megindítását sürgette az új típusú koronavírus-járvány eredetének felderítése érdekében az ausztrál miniszterelnök, miután hosszan egyeztetett telefonon Donald Trump amerikai kormányfővel, Emmanuel Macron a francia elnökkel, valamint a Angela Merkel német kancellárral.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök egy független értékelést szeretne az ügyben, beleértve a kórokozó megjelenésére adott első kínai választ, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) reagálását. A kormányfő sajtósának közlése szerint, Donald Trump amerikai elnökkel a WHO szerepéről és a nemzetközi válaszintézkedések átláthatóságának, hatékonyságának javításáról beszéltek.

Kína élesen bírálta Morrison javaslatát, mondván, az ausztrál vezetés Washington utasításait követi. Az elmúlt napokban Canberra és Peking óvatosan oda-oda szólogatott egymásnak a vizsgálat megindításának terve miatt, majd hétfő reggel Kína ausztrál nagykövete ledobta a diplomácia atombombát. Cheng Jingye az Australian Financial Review című lapnak adott interjújában ugyanis lényegében gazdasági embargóval fenyegette meg Ausztráliát, ha nem hagy föl a vizsgálat tervével.

„Azt hiszem, ha hosszú távon rosszabbá válik az országaink közötti hangulat, akkor a kínaiak azt gondolják majd: miért utazzunk olyan országba, amelyik ellenséges Kínával? A turisták majd máshova utaznak Ausztrália helyett. Sőt az itt tanuló diákok szülei is azt fogják, gondolni, hogy máshol taníttatják majd a gyerekeiket, mert ez a nemzet ellenséges az ő országukkal”

- fogalmazott a lapnak Jingye. A kínai nagykövet ráadásul azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy Ausztrália két legnépszerűbb mezőgazdasági exporttermékét, a bort és a marhahúst sem fogják megvenni a kínaiak a jövőben, ha a diplomáciai feszültség nem enyhül.

A burkolt fenyegetőzésre Marise Payne ausztrál külügyminiszter úgy reagált, hogy Ausztrália soha nem fog meghajolni Kína akarata előtt, még akkor sem, ha gazdasági szankciókkal fenyegetik őket. „Ausztrália ragaszkodik az események átlátható és független kivizsgálásához. Amikor kilépünk a járványból, fontos tanulságokat vonhatunk le egy ilyen vizsgálat eredményéből a jövőre nézve” – fogalmazott Payne.

Bár nem valószínű, de ha Kína beváltaná a nagykövetük fenyegetőzését, akkor az nagyon fájna Ausztráliának. A szigetországban ugyanis körülbelül 1,5 millió kínai nyaralt 2019-ben, ami az ide érkezők turisták csaknem 20 százalékát jelentette tavaly. Ausztráliának továbbá hatalmas anyagi kiesést jelentene az is, ha az országban tanuló több 10 ezer kínai diák úgy döntene, hogy más országban folytatja külföldi tanulmányait.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Pókokat talált a Marson az Európai Űrügynökség

borsonline.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly döntése miatt, ez volt az utolsó csepp a pohárban

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

mandiner.hu

Megint tüntet Magyar Péter, bezzegromániázik és bohócozik

origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

travelo.hu

Búcsút int a budapesti állatkert jegesmedvéje, siessetek, ha még látni szeretnétek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Rettenetes baleset, háromgyerekes apuka halt meg a felesége mellett

KÜLFÖLD

Azt hitte, csak csillog a kisfia szeme: megrázó diagnózist közöltek az orvosok

KÜLFÖLD

Riasztó felmérés a németországi muszlimokról

KÜLFÖLD

Összetört a szíve: holtan találta maga mellett a lelki társát egy fiatal nő