2 éve

Egy Szlovákia méretű szigeten még nem jelent meg a koronavírus Európában, tudja melyik az?

Előjáróban annyit mondanánk el, hogy ez Európa 5. legnagyobb szigete, a brit-sziget, Izland, az ír-sziget és az orosz Novaja Zemlja után.

A körülbelül félúton Norvégia és az Északi-sarkpont között, a Jeges-tenger közepén található Spitzbergák nevű szigetcsoporton egyelőre egyetlen új típusú koronavírussal fertőzött beteget sem regisztráltak a hivatalos adatok szerint.

A jogilag Norvégiához tartozó 61 000 négyzetkilométeres, és 2667 lakossal rendelkező Spitzbergák annak köszönheti a tökéletes mutatóit, hogy a szigetvilág kormányzója március közepén úgy döntött, hogy a járvány végéig bezárkóznak, azaz turista oda be nem teheti a lábát. Ezt egy rövid Facebook-bejegyzésben tudatták a nagyvilággal.

A döntést, miszerint a szigetet elvágják a külvilágtól nem volt könnyű meghozni, mivel a helyiek bevételeinek több, mint kétharmadát a turizmus adja. Abban a tekintetben viszont nagyon is reális volt, hogy a szigeteken található egészségügyi ellátórendszer egyetlen egy koronavírusos beteg ellátására sem alkalmas. A sziget fővárosában, Longyearbyen-ben csak egy nagyon apró kórház üzemel, amibe intenzív ellátásra nincs lehetőség, így például lélegeztetőgép sincs. Még a helyi lakosok is az innen másfél órányi repülőútra fekvő Tromsöbe mennek át egy komolyabb műtétre, vagy szülésre. Az, hogy egy koronavírussal-fertőzött beteget repülővel vigyenek el, a legrosszabb forgatókönyv lett volna.

Az utolsó turisták március 15-én hagyták el a szigetet, és valószínűleg június 20-áig nem is fogadnak újakat. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincs repülőjárat a kontinentális Európa és Spitzbergák között. A szigeten két légitársaság, a Norwegian és a SAS gépei is rendszeresen megfordulnak, de csak élelmiszert, és más fogyasztási cikkeket szállítanak. Az hatályos szabályok szerint semmilyen kontaktus sem lehet a helyiek és repülő személyzete között, hogy véletlenül se jusson be szigetre az új típusú koronavírus.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!