Létrehozva: 2020.03.29.

Koronavírus: A Közel-Keleten is terjed a vírus, már Szíriában is van halálos áldozat

A Közel-Kelet országaiban is terjed az új koronavírus okozta Covid-19 betegség, és vasárnap Szíriában bejelentették, hogy már ott is van halálos áldozata a járványnak.

A damaszkuszi egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint egy nőt mentővel kellett kórházba vinni, és már nem sikerült megmenteni az életét. Kiderült, hogy koronavírus-fertőzött volt. A hivatalos adatok szerint az országban eddig kilencen kapták el a vírust, de egészségügyi források szerint a valós szám ennél jóval magasabb. Az országban éjszaka kijárási tilalom van érvényben a járvány miatt, és a tartományok közötti utazást is leállították, bezártak az iskolák, és nincs tömegközlekedés sem. Egészségügyi dolgozók szerint az ország egészségügyi rendszere kivérzett a 9 éve tartó gyilkos polgárháborúban, alig van a vírus kimutatására alkalmas berendezésük.

Fotó: Shutterstock

A szintén polgárháború sújtotta Líbiában a folytatódó ádáz harcok mellett terjed a kór, egyelőre 8 fertőzöttről tudni. Öt új esetet Miszráta városából jelentettek. A nemzetközi közösség a harcok beszüntetésére szólított fel, hogy az egészségügyi rendszer felkészülhessen a járvány kezelésére. Az ország Moammer Kadhafi diktátor 2011-es meggyilkolása óta káoszba süllyedt, az országot jelenleg nemzetközileg elismert nemzeti egységkormány irányítja, amely azonban harcban áll az ország keleti részén meghatározó Halifa Haftar tábornok erőivel, aki tavaly offenzívát hirdetett a főváros elfoglalására.

Egyiptomban több kórházat bezártak fertőtlenítésre hivatkozva. A 100 milliós országban hivatalosan 576 esetet jegyeztek fel, és 36 ember halt bele a Covid-19-be. Az ország déli részén fekvő Felső-Egyiptom több kormányzóságában tucatnyi települést pedig két hétre karantén alá vontak. Az országban a járvány miatt március 25. óta szintén éjszaki kijárási tilalom van érvényben, amelynek megsértői akár börtönbe is kerülhetnek.

Törökországban Fahrettin Koca egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint 1815-tel 9217-re emelkedett a fertőzöttek száma, és az elmúlt 24 órában 23 ember halt meg, így 131-re nőtt az áldozatok száma. Ankara területi bontásban nem közöl adatokat, de azt elárulták, hogy a járvány már az ország minden részét elérte. A kór terjedésének fékezésére a kormány számos szigorú korlátozást léptetett érvénybe. A 65 évnél idősebbek és a krónikus betegek nem hagyhatják el otthonaikat, a nemzetközi repülőjáratokat leállították, nincsenek sem sport-, sem kulturális események, zárva tartanak a kávézók és az éttermek, és a bevásárlóközpontok látogathatóságát is korlátozzák.

A német haderő vasárnap jelentette be, hogy csökkenti Irakba vezényelt katonáinak számát. A járvány miatt az amerikai vezetésű koalíció, amely az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen harcol, már felfüggesztette az iraki katonákkal közös kiképzést. A német hadsereg a törvényhozás védelmi bizottságával azt tudatta, hogy csökkentik a külföldre vezényelt, de ott nem nélkülözhetetlen katonák számát.

Szaúd-Arábiában a halálos áldozatok száma nyolcra emelkedett, és a királyság elrendelte Dzsidda lezárását, és a kikötővárosban délutántól hajnalig nem lehet kilépi az utcára. A szaúdi hatóságok Rijád, Mekka és Medina lezárását már a héten korábban elrendelték. Sem nemzetközi, sem belföldi repülőjáratok nem indulnak, és a tömegközlekedést is leállították. A fertőzöttek száma 96-tal 1299-re nőtt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

"Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz" - 125 éves a Ferencváros

origo.hu

Újabb árcsökkenés jön a hazai benzinkutakon

borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

magyarnemzet.hu

Bizonyítjuk: több mint negyvenmillió forintnyi megbízást kapott Horn Gábor köre Horn apósától, az erzsébetvárosi polgármestertől

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

magyarnemzet.hu

„Karácsony Gergely az az ember, aki mindig megtalálja, neki mivel miért nem kell foglalkoznia”

origo.hu

Elképesztő titkokat osztott meg Szabó Zsófi

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

hirtv.hu

Íme, a YouTube-on letiltott CPAC-beszéd

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

"17 éve, hogy Madeleine-t elvették tőlünk" – Ma lenne 20 éves a világ legismertebb eltűnt gyermeke

KÜLFÖLD

Rejtélyes gyilkosság döbbentette meg a kisváros lakóit

KÜLFÖLD

Forradalmi áttörés előtt állnak a rákkutatók - Tabletta és oltás segíthet a daganatos betegségek ellen

KÜLFÖLD

Iszonyú fejfájástól szenvedett egy 22 éves lány, nem sokkal később már nem élt