2 éve

Vérfürdőt rendezett Nigériában az Iszlám Állam

A terrorszervezet valószínűleg bosszúnak szánta a támadást, amiért két hete a szövetséges csapatok megölték az ISWAP egyik vezetőjét, Amir Halífa Umárt.

Szerző Gaál József

Legalább harminc embert meggyilkolt Nigéria északkeleti részén, Borno államban az Iszlám Állam Nyugat-afrikai Tartomány (ISWAP) nevű dzsihadista terrorszervezet fegyveresei vasárnap késő este – írja a helyi sajtó.

A támadást az állam székhelye, Maiduguri közelében követték el. A helyi kormányzat szóvivője szerint az áldozatok többségében civilek voltak, akik a Maiduguri és Damaturu város közötti úton közlekedtek. A mészárlást követően a támadók nőket és gyerekeket hurcoltak el, és felgyújtottak 18 személyautót.

Nigéria muszlim többségű északi területén 2009-ben kezdett harcot a szélsőséges iszlamista Boko Haram szervezet az iszlám kalifátus megteremtéséért. A hatóságoknak nem sikerült megfékezniük sem a Boko Haramot, sem a belőle időközben kivált kisebb terroristacsoportot, az ISWAP-ot.

Borno állam északkeleti része, amely közel fekszik a Csád-tóhoz, kis szigetekkel és mocsarakkal tűzdelt, kiterjedt, katonailag nehezen ellenőrizhető terület, ahol szélsőségesek búvóhelye, kiképzőtáborai is találhatók. A térségben a csádi, a kameruni, a nigériai, a nigeri és a benini hadsereg egységeiből álló nemzetközi erő járőrözik. Január közepén a több afrikai állam katonai egységeit összefogó, terrorellenes multinacionális harci köteléke megölte az ISWAP egyik vezetőjét, Amir Halífa Umárt.

Szerző Gaál József

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!