2 éve

Macron programot hirdetett az iszlamizmus ellen!

A francia elnök ezzel picit elkésett, de ahogy a mondás is tartja: jobb később, mint soha!

Szerző Gaál József

Emmanuel Macron francia elnök intézkedéseket jelentetett be Mulhouse városban a radikális iszlamizmus visszaszorítása, valamint a muszlimok elszigetelődése ellen kedd este – írja a Financial Times internetes kiadása.

Emmanuel Macron francia elnök (Photo by ATEF SAFADI / EPA / AFP)

A meghirdetett program részletei egyelőre nem ismertek, de Macron által elmondottak alapján a kormánynak nagyobb hatásköre lenne a jövőben az iskoláztatás területén, a mecsetek finanszírozásában és az imámok képzésében. Ezen felül az államapparátus fel szeretné venni a harcot a külföldről finanszírozott iszlamista csoportokkal és közösségekkel, mivel Macron szerint egy olyan szekuláris országban, mint Franciaország, senki sem szólhat bele a vallásgyakorlás mikéntjébe. „Egyesek ugyanis a vallás nevében szakítani akarnak a köztársaság törvényeivel” – fogalmazott ezzel kapcsolatban a francia elnök.

Macron bejelentette azt is, hogy eltörölnék azt az 1977-ben hozott jogszabályt, amely 9 országnak (többek között Algéria, Tunézia, Marokkó és Törökország) lehetővé teszi, hogy tanárokat küldjön Franciaországba nyelvtanítás és kultúraoktatás céljából, és ezeket a tevékenységeket a francia hatóságok nem ellenőrzik. Macron szerint ez a gyakorlat veszélyes mert ennek segítségével kontrollálatlanul tudnak bejutni a köztársásba a radikális iszlám hívei és hitszónokai.

Az elmondottak alapján a Macron vezette A Köztársaság Lendületben (En Marche!) hamarosan benyújt egy törvényjavaslatot a francia parlamentben, amivel átláthatóbbá tennék a mecsetek finanszírozását. Macron arra kérte a franciaországi muszlim tanácsot (CFCM), hogy emelje az imámképzés színvonalát, ugyanis meg akarják szüntetni azt a gyakorlatot, hogy muszlim államok küldhetnek imámokat Franciaországba. Egyetlen állam van, amellyel még nem sikerült megállapodni ezekről a kérdésekről: Törökország.

„Törökország választhat, hogy elfogadja ezt, vagy nem, de nem engedem meg, hogy bármely külföldi ország kulturális, vallási vagy identitásalapú szeparatizmust szítson köztársaságunk területén. Francia földön nem tűrhetjük meg a török törvényeket” – szögezte le.

Szerző Gaál József

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!