2 éve

Borúlátó kijelentéseket tett az olasz külügyminiszter

A német belügyminiszter és több más európai vezető után az olasz külügyminiszter is arról beszélt egy lapinterjúban, hogy Európát újabb migránsáradat fenyegeti. Luigi Di Maio szerint a legfontosabb, hogy Líbiában sikerüljön megfékezni a fegyveres harcokat.

A januárban Berlinben tartott Líbia-konferencián megállapodtak a felek, hogy az észak-afrikai országban fegyverszünet lép érvénybe. Az egyezmény ellenére ezt heti szinten sértik meg, legutóbb a főváros kikötőjét lőtték a nemzetközileg elismert líbiai nemzeti egységkormány ellen harcoló Líbiai Nemzeti Hadsereg katonái. Luigi Di Maio olasz külügyminiszter szerint a legfontosabb, hogy az Európai Unió megoldást találjon és békét teremtsen a régióban.

Líbiában jelenleg 700 ezernél is több menekült van, akiknek a többsége addig nem akar elindulni Európába, amíg békében tudják élni a mindennapjaikat. Beláthatatlan következményei lehetnek azonban annak, ha Tripoliban kitörnek az utcai harcok

nyilatkozta a tárcavezető a Bild am Sonntag című német lapnak. A külügyminiszter szerint a legfontosabb, hogy a háborút megállítsák. Így kerülhető el egyedül az Afrika felől fenyegető migrációs válság, és így lehet a terrorizmusnak is gátat szabni.

Tripoliban már nem létezik a líbiai külügyminisztérium épülete, mert az Iszlám Állam nevű terrorszervezet a levegőbe repítette. Érdemes észben tartani, hogy ez mindössze 200 kilométerre történt Európa partjaitól

– hangsúlyozta Di Maio.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!