Létrehozva: 2020.02.20.

Átrajzolhatják az USA térképét, a demokrata államokban élők végleg besokalltak!

A nemrég indult kezdeményezés jól mutatja a főként baloldali nagyvárosok és a jobboldali vidék között húzódó érdekellentéteket.

A Kalifornia és Oregon államban élő republikánus párti szavazók Greater Idaho” néven kampányt indítottak annak érdekében, hogy újrarajzolják a nyugati parti államok határvonalait - írja a CNN.

A kezdeményezés lényege, hogy a Kalifornia északi részén és Oregon állam délkeleti részén található megyéket hozzácsatolnák a republikánus többségű Idaho államhoz, mert az ezeken a területeken élő, megközelítőleg 2,5-3 millió ember (melynek döntő többségében republikánus párti szavazó) úgy érzi, hogy demokrata állami vezetés egyszerűen figyelmen kívül hagyja az ő érdekeiket, és olyan jogszabályokat erőltetnek rájuk, melyeket zsigerileg elutasítanak. Az államhatárok újragondolásával Idaho mérete több, mint a duplájára nőne, ezért, ha a kezdeményezők elérik a céljukat, akkor az új állam a Greater Idaho nevet kapná.

(Facebook)

A 2016-os elnökválasztáson a demokrata párt, azaz Hillary Clinton nyert Oregonban és Kaliforniában is. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a baloldal csak a két állam nagyvárosaiban (San Francisco, San Diego, Los Angeles, Portland) volt eredményes. A létszámában kisebb vidéki lakosság körében a republikánus párt színeiben induló Donald Trump végzett az élen, de az elektori rendszer miatt ezek a szavazatok elvesztek.

A két állam kormányzatában is többségében demokrata párti politikusok ülnek, akik az elmúlt időszakban olyan állami törvényeket hoztak, ami durván csökkentette az itt élők a szabad fegyvertartáshoz és viseléshez való alkotmányos jogát, valamint olyan adónemeket vezettek be, ami többletkiadásokkal jár a vidékiek számára. Az ilyen és ehhez hasonló intézkedések miatt lett végleg elege a vidéki republikánusoknak a saját államukból.

„Az oregoni vidéki lakosságot egyre jobban bosszantják az olyan állami törvények, melyek veszélyeztetik a megélhetésüket, az iparukat és a fegyverviseléshez való jogukat. Megpróbáltunk érvelni amellett, hogy ne vezessék be ezeket a szabályozásokat, de mivel kisebbségben vagyunk, a véleményünket egészen egyszerűen figyelmen kívül hagyták. Ezeken a területeken élők a jelenlegi progresszív-liberális kormányzás helyett inkább az Idoha államban tapasztalható konzervatív hozzáállást részesítik előnyben.”fogalmazott az USA Today internetes kiadásának Michael Mccarter, a kezdeményezés egyik vezéralakja.

Jelen körülmények között azonban a határok újrarajzolásának nincs túl sok reális esélye, ugyanis egy ilyen döntéshez a törvényhozás mindkét házának, az érintett államok kormányának, valamint a szövetségi kormányzatnak is a hozzájárulása szükséges. Mindazonáltal a kezdeményez jól mutatja a főként baloldali nagyvárosok és a jobboldali vidék között húzódó érdekellentéteket.

Érdekesség, hogy az elszakadni kívánó területek lakossága nem először találja ki, hogy Oregontól és Kaliforniától függetlenül kívánják folytatni az életüket. Hasonló okok miatt 1941-ben majdnem létre jött Jefferson néven egy új állam az USA keleti partvidékén az előbb említett két állam közé ékelve.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megszületett az ítélet, egy vagyont kell fizetni Cristiano Ronaldónak

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

metropol.hu

„Rémálom lenne” – Schäfer András a legrosszabbtól tart

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Ide hallgass, te Magyar Péter!

ripost.hu

Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

vg.hu

Új korszak kezdődik: péntektől mindenki tudni fogja, megéri-e átjárni tankolni a szomszédos országokba

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Pánikban tört ki apa és fia, mikor rájöttek, mire bukkantak kutyasétáltatás közben

KÜLFÖLD

Zokogott a bíróságon a két általános iskolás, akik meggyilkolták egy harmadik társukat

KÜLFÖLD

Nem bírtak magukkal: nyilvánosan elégítette ki szerelmét a nő

KÜLFÖLD

Kegyetlen döntést kellett meghoznia a kismamának: a saját élete vagy születendő gyermeke a fontosabb?