2 éve

Késes támadások sorozata borzolja a németek idegrendszerét

Fenyegetés, testi sértés, gyilkosság. Ezekben az esetekben az elkövetők egyre gyakrabban rántanak elő kést Németországban. A német tartomány először tett közzé olyan statisztikát, amiből kiderül, hogy milyen gyakran használják a kést fegyverként. A szakemberek megdöbbentek.

Németországban nem kötelező a késsel elkövetett támadásokról külön statisztikákat vezetni a hatóságoknak. Az elmúlt években azonban olyan gyakoriak lettek a késsel elkövetett bűncselekmények országszerte, hogy az észak-rajna-vesztfáliai tartományban úgy döntöttek, hogy idén először közzéteszik a tavalyi évben regisztrált eseteket. Herbert Reul tartományi belügyminiszter arról adott tájékoztatást, hogy tavaly 6827 esetben indult eljárás késsel elkövetett bűncselekmények miatt. Az eseteknek összesen 6736 gyanúsítottja lett, amelyből 2645-en (40 százalék) nem német állampolgárok.

Képünk illusztráció.
Fotó: 123RF

A statisztika arra is kitér külön, hogy 1052 migráns volt a gyanúsítottak között, ez az összes feltételezett elkövető 15,6 százaléka.

A gyanúsítottak között magától értetődően a németek (4091) voltak a legtöbben, őket követik a törökök (436), majd megdöbbentő módon a szírek (364). A sorban a lengyelek, románok, afgánok, szerbek és irakiak következnek. A szíriaiak dobogós helyezése azért is elképesztően meghökkentő, mert a tartomány lakosságát tekintve a szíriai kisebbség mindössze pár százalékot tesz ki.

Herbert Reul szerint a késes támadások valóban komoly problémát jelentenek, de egyelőre nincsen összehasonlítási alap, mivel az elmúlt években ehhez hasonló kimutatás nem készült. A tárcavezető szerint érdemes lenne minden tartományban kötelezően bevezetni, hogy átfogó képet kaphassanak a hatóságok. Brémában és Bajorországban még idén sem lesz külön statisztika a késes támadásokról, vannak azonban olyan tartományok, amelyek nyomon követik a helyzet alakulását:

 • Berlin: Tavaly 2795 esetet regisztráltak, ez a 2009-ben elkezdett feljegyzések legrosszabb éves kimutatása a fővárosi hatóságok szerint.
 • Türingia: a kisebb lakosságszámmal bíró tartományban még csak a 2018-as adatok állnak rendelkezésre. Akkor 986 eset jutott a rendőrség tudomására, ami szintén komoly növekedést jelent.
 • Baden-Württemberg: 6073 bejelentett késes támadás történt, ez is azonban 2018-as adat még. Talán mondani sem kell, hogy itt is évről évre egyre több a szúró-vágó eszközökkel elkövetett bűncselekmény. A tartományban készült ötéves összehasonlítás is. 2014 és 2018 között közel 25 százalékkal nőtt az olyan bűnesetek száma, ahol az elkövetők kést használtak. Szakértők szerint ez a jelenség egyértelműen összeköthető a tömeges migrációval.
 • Hessenben 2018-ban 1212 rendőrségi eljárás indult késes támadás miatt, ez 71 (!) százalékos növekedést jelent 2013-hoz képest.
 • Képünk illusztráció.
  Fotó: Marcel Kusch / AFP

  Bár 2018-ban a német tartományok belügyminisztereinek csúcstalálkozóján úgy döntöttek, hogy be kell vezetni mindenhol a késes támadásokról készült kimutatásokat, ez a mai napig nem lett rendszeresítve. Amíg több tartomány is elzárkózik attól, hogy ilyen statisztikákat készítsen, addig arról nem tudunk pontos képet kapni, hogy egész Németországban mekkora problémát jelentenek a késes támadások. Az ismert számok azonban arra engednek következtetni, hogy Németországban a tömeges bevándorlás következtében az erőszakos bűncselekmények új szintre léptek.

  Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
  Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

  Ez is érdekelhet

  origo.hu

  Kiment a postaládájához az idős férfi, vérfagyasztó, amit ott látott

  origo.hu

  Meztelenül jógázik a hatalmas mellű Playboy-modell - fotók

  borsonline.hu

  Kiderült, ki halt meg a Ferihegyi Repülőtérnél történt tragédiában

  hirtv.hu

  Nyomozás: Emberi maradványokra bukkant Berki léleklátója

  ripost.hu

  Öngyilkos lett egy fiatal nő Óbudán - "A gondnok könyörgött neki, hogy ne tegye!"

  vg.hu

  A színfalak mögött elégedetlenséget szült az ukrán tagjelölti státusz

  vg.hu

  Betilthatják az abortuszt az USA államainak felében! Rengeteg a tüntetés!

  lakaskultura.hu

  Felújítás és vagyonok költése nélkül is trendi otthon: mutatjuk, hogyan!

  origo.hu

  Gyógyszerkészítmény az emésztési zavarok ellen (x)

  mindmegette.hu

  3 recept GYOZA gombóccal, ami azonnal a család kedvence lesz (x)

  ripost.hu

  Menekültek az emberek az éjszakai klubból, két embert megöltek Norvégiában

  origo.hu

  Horvátország tele van természettel…(x)

  További cikkek

  KÜLFÖLD

  205 millió forintot fizet egy tajvani milliárdos Karikó Katalinnak

  KÜLFÖLD

  Angliában élő magyarok: kinti keresettel is megfizethetetlen lett a rezsi

  KÜLFÖLD

  Rezsicsökkentés német módra: Elzárták a meleg vizet több iskolában is

  KÜLFÖLD

  Genderőrület és Metoo-mozgalom: Baj van Hófehérkével és a mesés szerelemmel

  KÜLFÖLD

  Pánik az éjszakában, videón a melegbár előtti rajtaütés

  KÜLFÖLD

  Menekültek az emberek az éjszakai klubból, két embert megöltek Norvégiában

  KÜLFÖLD

  Ketten meghaltak: kizuhant egy autó a harmadik emeletről

  KÜLFÖLD

  Szörnyű baleset: kéthetes baba zuhant le az áruház mozgólépcsőjén