Létrehozva: 2020.01.17.

Késes támadások sorozata borzolja a németek idegrendszerét

Fenyegetés, testi sértés, gyilkosság. Ezekben az esetekben az elkövetők egyre gyakrabban rántanak elő kést Németországban. A német tartomány először tett közzé olyan statisztikát, amiből kiderül, hogy milyen gyakran használják a kést fegyverként. A szakemberek megdöbbentek.

Németországban nem kötelező a késsel elkövetett támadásokról külön statisztikákat vezetni a hatóságoknak. Az elmúlt években azonban olyan gyakoriak lettek a késsel elkövetett bűncselekmények országszerte, hogy az észak-rajna-vesztfáliai tartományban úgy döntöttek, hogy idén először közzéteszik a tavalyi évben regisztrált eseteket. Herbert Reul tartományi belügyminiszter arról adott tájékoztatást, hogy tavaly 6827 esetben indult eljárás késsel elkövetett bűncselekmények miatt. Az eseteknek összesen 6736 gyanúsítottja lett, amelyből 2645-en (40 százalék) nem német állampolgárok.

Képünk illusztráció.
Fotó: 123RF

A statisztika arra is kitér külön, hogy 1052 migráns volt a gyanúsítottak között, ez az összes feltételezett elkövető 15,6 százaléka.

A gyanúsítottak között magától értetődően a németek (4091) voltak a legtöbben, őket követik a törökök (436), majd megdöbbentő módon a szírek (364). A sorban a lengyelek, románok, afgánok, szerbek és irakiak következnek. A szíriaiak dobogós helyezése azért is elképesztően meghökkentő, mert a tartomány lakosságát tekintve a szíriai kisebbség mindössze pár százalékot tesz ki.

Herbert Reul szerint a késes támadások valóban komoly problémát jelentenek, de egyelőre nincsen összehasonlítási alap, mivel az elmúlt években ehhez hasonló kimutatás nem készült. A tárcavezető szerint érdemes lenne minden tartományban kötelezően bevezetni, hogy átfogó képet kaphassanak a hatóságok. Brémában és Bajorországban még idén sem lesz külön statisztika a késes támadásokról, vannak azonban olyan tartományok, amelyek nyomon követik a helyzet alakulását:

  • Berlin: Tavaly 2795 esetet regisztráltak, ez a 2009-ben elkezdett feljegyzések legrosszabb éves kimutatása a fővárosi hatóságok szerint.
  • Türingia: a kisebb lakosságszámmal bíró tartományban még csak a 2018-as adatok állnak rendelkezésre. Akkor 986 eset jutott a rendőrség tudomására, ami szintén komoly növekedést jelent.
  • Baden-Württemberg: 6073 bejelentett késes támadás történt, ez is azonban 2018-as adat még. Talán mondani sem kell, hogy itt is évről évre egyre több a szúró-vágó eszközökkel elkövetett bűncselekmény. A tartományban készült ötéves összehasonlítás is. 2014 és 2018 között közel 25 százalékkal nőtt az olyan bűnesetek száma, ahol az elkövetők kést használtak. Szakértők szerint ez a jelenség egyértelműen összeköthető a tömeges migrációval.
  • Hessenben 2018-ban 1212 rendőrségi eljárás indult késes támadás miatt, ez 71 (!) százalékos növekedést jelent 2013-hoz képest.
  • Képünk illusztráció.
    Fotó: Marcel Kusch / AFP

    Bár 2018-ban a német tartományok belügyminisztereinek csúcstalálkozóján úgy döntöttek, hogy be kell vezetni mindenhol a késes támadásokról készült kimutatásokat, ez a mai napig nem lett rendszeresítve. Amíg több tartomány is elzárkózik attól, hogy ilyen statisztikákat készítsen, addig arról nem tudunk pontos képet kapni, hogy egész Németországban mekkora problémát jelentenek a késes támadások. Az ismert számok azonban arra engednek következtetni, hogy Németországban a tömeges bevándorlás következtében az erőszakos bűncselekmények új szintre léptek.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

    origo.hu

    Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

    borsonline.hu

    Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

    hirtv.hu

    Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

    ripost.hu

    Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

    magyarnemzet.hu

    Ronnie O’Sullivan kínos helyzetbe hozta az ellenfelét a sznúker-vb-n

    mindmegette.hu

    Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

    ripost.hu

    Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

    ripost.hu

    "Visszaeső bűnöző vagyok" - szabálysértést követett el a Házasság első látásra Petrája

    ripost.hu

    Fontos bejelentést tett Csuti, fotóval mutatta meg

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    KÜLFÖLD

    Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

    KÜLFÖLD

    Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

    KÜLFÖLD

    A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

    KÜLFÖLD

    Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

    KÜLFÖLD

    Megrohamozott a rendőrség egy gyermekpornó-találkozót: Letartóztatták a pedofilokat

    KÜLFÖLD

    „Bármit megtennénk, hogy visszakapjuk” – Bölcsiben hunyt el az 5 hónapos baba, észre sem vették

    KÜLFÖLD

    Egy korty kávét ivott a nő a reptéren, pillanatokkal később haldoklott

    KÜLFÖLD

    „Megígérte, hogy visszajön”- Asztmarohamot kapott a trambulinon egy kisfiú, nem tudták megmenteni