2 éve

A franciák többsége szerint Macron bukni fog

A megválasztása utáni pár hetet leszámítva Emmanuel Macron népszerűsége és támogatottsága mindig is nevetségesen alacsony volt.

Szerző Gaál József

Az Elabe Intézet egyik nemrég publikált közvélemény-kutatása szerint a francia lakkosság több, mint kétharmada, 69 százaléka gondolja úgy, hogy a jelenlegi francia elnököt, Emmanuel Macront nem fogják újraválasztani a 2022-ben esedékes elnökválasztáson – írja a BFM TV francia hírportál.

Emmanuel Macron francia elnök (Photo by ATEF SAFADI / EPA / AFP)

A felmérés szerint az elmúlt három évben Macron elvesztette a támogatóinak egy jelentős részét. Az embereknek, akik 2017-ben Macronra szavaztak az elnökválasztás első fordulójában, ma már csak 74 százaléka tenne ugyanígy.

Mindemellett Macron politikai teljesítményével is elégedetlen a franciák többsége. A megkérdezettek 62 százaléka csalódott Macronban, és mindösszesen 14 százalékuk mondta azt, hogy elégedett az elnök eddigi munkásságával. Bár Macron egyelőre nem jelentette be hivatalosan, hogy 2022-es elnökválasztáson újra ringbe száll-e, de a megkérdezettek 69 százaléka gondolja úgy, hogy Macron nem lenne képes meggyőzni őket arról, hogy rá szavazzanak.

Míg Macroné mélyponton, addig politikai ellenfeleinek soha korábban nem tapasztalt mértékben megnőtt a támogatottsága. A jobboldali Nemzeti Gyűlés elnöke, Marie Le Pen politikáját a szavazótáborának a 80 százaléka támogatja. A szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon szavazóbázisában pedig ez a szám 77 százalék.

Szerző Gaál József

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!