3 éve

Ennyi ember vesztette életét tavaly terrortámadásokban az Európai Unióban

Az Europol figyelmeztetést adott ki legújabb éves jelentésében a visszatérõ dzsihadisták miatt. Tavaly is több mint egy tucat ember vesztette életét terrortámadások közben.

Az Europol legújabb éves jelentése szerint Nagy-Britanniába tértek vissza legnagyobb arányban azok a dzsihadisták, akik néhány éve azért utaztak Irakba vagy Szíriába, hogy az Iszlám állam nevű terrorszervezet oldalán harcoljanak. A visszatérő brit állampolgárok aránya meghaladja a 45 százalékot, vagyis szinte minden második veszélyes terrorista újra a szigetországban van. Ezen a listán a második helyen szerepel Németország 33 százalékkal, majd őt követi Hollandia és Spanyolország 18-18 százalékkal. Az Európai Rendőrségi Hivatal a jelentésben arra emlékeztet, hogy ezek az emberek terrorista kiképzést kaptak a Közel-Keleten, így kivételesen jól bánnak a fegyverekkel, robbanóeszközökkel is, ami még veszélyesebbé teszi őket.

A Telegraph nevű brit lap arról számol be, hogy a visszatért 400 emberből mindössze 40 ember esetében tudtak terrorizmus miatt vádat emelni a hatóságok, ez azonban nem azt jelenti, hogy a többiek teljesen ártalmatlanok lennének. Az Europol egy másik statisztikájából pedig azt is megtudhatjuk, hogy az Európai Unió területén 2018-ban összesen 129 terrortámadást terveztek, hiúsítottak meg vagy hajtottak végre. A terrorizmus miatt letartóztatott emberek száma elérte az 1056-ot.

Kimondottan riasztó adat, hogy a terrorista akció miatt tavaly 13 ember vesztette az életét az EU-ban. Ezek mindegyike iszlamista indíttatású merénylet volt.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!