3 éve

Óriási kihívás vár a NASA magyar szakértőjére, aki üzent a Ripostnak

Üzent a Ripostnak az a magyar szakember, aki a NASA felkérésére foglalkozik a Hold-expedícióra induló asztronautákkal. Dr. Ari Csillának jólesik, hogy hazájában is elismerik és biztatják. Régi álma teljesült, amikor meghívták a kiválasztottak közé.

A Dél Florida Egyetem adjunktusa, dr. Ari Csilla hétfőn jelentette be, hogy a NASA felkérésére ő készíti fel az űrhajósokat, akik később a Holdra és a Marsra utazhatnak majd. Vele együtt huszonhárom ember merül a mélybe, hogy júniusban 10 napot töltsön 19 méter mélyen, az óceán fenekén Florida partjainál, a résztvevők közül csak négyen nők.

A magyar neurobiológus a Fox13 News-nak beszélt arról_ régi álma válik most valóra, hogy részt vehet a NASA Extreme Environment Mission Operation (NEEMO) 23. expedíciójában. A tudós egyébként képzett búvár is.

Gyermekkorom óta imádom az óceánokat és a tengeri életet

– nyilatkozta. „Teljesen lenyűgöz a lehetőség, hogy a kísérletek során végig víz alatt maradunk.”

Két évvel ezelőtt szintén tudós férje, Dominic D’Agostino volt a NEEMO 22 mélytengeri búvára, míg dr. Ari a felszínen segítette a munkát. Most megfordult a helyzet: a férj asszisztál a felszínről. Csilla több hetes kiképzésen van túl, csomagol a küldetésre.

„Bármikor megfázhatok, mert néha szó szerint a tengerfenéken fogunk sétálni négy-öt órán keresztül, úgyhogy melegebb ruhákat is pakolunk” – nyilatkozta.  

„Biztos vagyok benne, hogy a karrierem során ez lesz a legnagyobb élményem.”

A nem mindennapi felkészülést jól példázza, hogy a résztvevők visszatérése egy 18 órás folyamat lesz, mert a mélytengeri nyomás után vissza kell majd szokniuk a felszínihez. Dr. Ari a NASA megbízatásról a Dél Florida Egyetem honlapján is beszámolt.

„Az egészségügyi és pszichológiai változásokat kísérjük figyelemmel, és különféle beavatkozásokat tesztelünk a legénységen. Főként a stresszre, a reakcióidő alakulására, a memóriára, a látásra, az ízérzékelésre, az ügyességre, az izomerőre és a testben élő mikrobiomra, az alvásminőségre, a szívritmusra és a test összetételére fogunk összpontosítani” – részletezte a feladatokat. „Célunk a biztonság, a fizikai és mentális teljesítmény, valamint az idegrendszer védelme mindkét nem esetében, a tengeri és űrbéli munkák idején.”

A magyar tudós látta a %Ripost% szerdai címlapját, melyen megírtuk, hogy büszkék vagyunk rá. „Köszönöm a kedves és biztató szavakat” – kommentálta.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!