3 éve

Felállították az óriási székelykaput, amivel várják a pápát

Csíksomlyón felállították azt a hatalmas székelykaput, melyet Ferenc pápa szombati látogatásának tiszteletére faragtak Zeteváralján a Vámszer Géza Mûvészeti Népiskola diákjai.

A kapun rajta vannak a székelység ősi szimbólumai: a nap, a hold, az életfa, rozetták és a virágok.

„ Ferenc pápa csíksomlyói látogatása történelmi esemény, tömegek fognak hozzánk zarándokolni. Arra készülünk, hogy méltó házigazdák legyünk, és jó vendégfogadói az ide látogatóknak. A székely kapu felállítása Csíksomlyón híven szimbolizál majd minket, épített és szellemi örökségünket" –mondta  Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Az alkotó diákok közreműködésével is több órányi munka volt a zarándokokat és a pápát fogadó kapu felállítása.  A kapu a domb alján, a csíksomlyói kegyhely közelében áll,a  pápai szentmise helyszíne közelében. A gyalogkapu fölötti kaputükör még nem került a helyére,és a felületi kezelést is el kell még végezni, de jut rá idő szombatig.

 

170 ezer magyar zarándokot várnak: A szombati pápalátogatás a magyarság nagy össznépi ünnepe lesz. Összesen 110 ezren regisztráltak, ők azok, akik e-mailben már megkapták az (egyébként ingyenes) jegyüket, így a szektorbeosztásukat is, hogy hová ülhetnek. Még több mint 60 ezren részt vehetnek az eseményen jegy nélkül is, de ők csak messziről, a hatalmas kivetítőkön láthatják a pápát.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!