4 éve

Rossz hír a kint dolgozó magyaroknak: Nagy-Britanniát még sosem fenyegette ekkora veszély

A keddi feltételezett terrortámadás kapcsán új hivatalos adatokat hoztak nyilvánosságra Nagy-Britanniában. Ezek szerint nagyobb a szigetországban a terrorfenyegetettség, mint korábban bármikor.

A brit titkosszolgálatok jelenleg közel 676 olyan ügyben nyomoznak, amely összefüggésben lehet különböző terrorcselekményekkel, vagy azok megtervezésével. Ezt annak kapcsán jelentette ki a brit kormány, hogy feltételezhetően terrortámadás volt az az eset, ami kedden délelőtt a londoni parlament előtt történt. Mint ismert, a Salih Kater nevű férfi szándékosan elütött az autójával több biciklist. A támadást követően azonban egy pillanatra sem lélegezhetnek fel az Egyesült Királyságban élők, mivel továbbra is annyi fenyegetés leselkedik rájuk, mint még korábban soha.

Megdöbbentő, hogy a korábban említett 676 nyomozás ötszázzal több, mint amennyi három hónappal ezelőtt volt.

2017 márciusa óta 13 iszlamista sejtet derítettek fel a szigetországban, legutóbb egyet éppen a múlt hónapban. 2010 és 2017 között 2029 terrorizmussal összeköthető letartóztatás történt, ebből 429-re tavaly került sor, ami rekordot jelent.

Politikusi reakciók

Míg Theresa May brit miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetnek az ilyen tragédiák kapcsán össze kell fognia, és hallatnia kell a hangját, addig az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump úgy fogalmazott, hogy a terroristák állatok.

A brit védelmi miniszter pedig finoman annyit közölt, hogy az elkövető egy brit állampolgársággal rendelkező, ám más országból való férfi. Lerövidítve migráns, de az országban uralkodó feszült helyzet kapcsán ezt mostanában nem nagyon ildomos hangoztatni.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!