tóth gabi
A növekvõ átlaghõmérsékletet megsínylik a kakaóbab fák. Ezért a kutatók hõségtûrõbb új növényeken dolgoznak, ám az abból nyert csoki íze már nem lesz olyan, mint ma...
Csokihiány fenyegeti az emberiséget 2050 után – figyelmeztettek a Kaliforniai Egyetem kutatói. Az előre látható vészhelyzet oka az időjárás-változásban keresendő.
A kakaóbab termesztése csak nagyon szűk földrajzi területen történik. A csoki alapanyagának fele Ghánából és Elefántcsontpartról származik, de ezeket az országokat is fenyegeti az éghajlatváltozás. Arról már sokat olvastunk, hogy a legrosszabb forgatókönyvek szerint a tovább emelkedő forróság miatt Afrika egy része el fog sivatagosodni, de azokban az országokban, amelyek ezt megússzák, szintén növekszik majd az éves átlaghőmérséklet.
A kakaóbab fák közül az említett két országban csak azok maradnak épen, amelyeket jelenleg is magasabb területekre telepítettek. Így már biztosan nem lesz fenntartható az eddigi termelés.
Aggodalomra azonban még nincs okunk, mert a kutatók most éppen olyan újfajta fák létrehozásán dolgoznak, amelyek a jelenleginél magasabb hőmérsékletet is kibírnak, habár nem biztos, hogy az azokon termő kakaóbab íze vetekszik majd a jelenlegivel - mondták a kutatók.
Forrás: OE24.at