4 éve

Magyar turisták is veszélyben vannak Bécsben

Korábban soha nem látott méreteket öltött a terrorfenyegetettség Nyugat-Európában. A karácsonyi vásárokat és a forgalmasabb sétálóutcákat betonelemekkel zárják el, nehogy egy terrorista a tömegbe tudjon hajtani. A bécsi Mariahilfer Strassén is vannak ilyen óvintézkedések, ám, mint most kiderült, egyáltalán nem érnek semmit.

Bécsben a terrorellenes intézkedéscsomag a tervek szerint csak 2018 tavaszára készül el teljesen. Ennek köszönhetően a városháza köré olyan betonoszlopokat húznak fel, amelyek megakadályozzák, hogy terroristák járművekkel hajtsanak az épületbe.

Ezenkívül a város számos pontján helyeztek még el olyan ideiglenes betonelemeket, amelyek hasonló célt szolgálnának, legalábbis elméletileg. A magyar turisták által tömegével látogatott bécsi Mariahilfer Strasse bejáratánál ugyanis szintén megtalálhatók ezek a biztonsági eszközök, ám, most kiderült, hogy teljesen haszontalanok. Ezek ugyanis önmagukban képtelenek lennének feltartóztatni egy beléjük rohanó, többtonnás teherautót.

Leo Kohlbauer szabadságpárti politikus szerint mindez csak szemfényvesztés, ami ráadásul 1,5 millió euróba (460 millió forint) kerül. Ezek a hasznavehetetlen betontömbök ugyanis nemcsak a Mariahilfer Strasse elejére, hanem több forgalmas vásár és sétálóutca bejáratához is kikerültek. 

Mi is legalább olyan biztonságban akarunk élni, mint amilyenben a városházán dolgozókat részesítik

- mondta Kohlbauer. Az osztrák főváros vezetése azonban már döntött: először a városházát teszik biztonságossá, utána a Kartner Strassét, és majd csak ezután a Mariahilfer Strassét. Ez azt jelenti, hogy legkorábban is csak 2019 elejétől érezhetik magukat biztonságban a vásárolni vágyó külföldi turisták.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!