4 éve

Katonákkal védenék az EU határait, de nem mindenki örül ennek

Donald Tusk rengeteg pénzt követelne a tagállamoktól azért, hogy megvédjék magukat a migránsokkal szemben.

Az Európai Tanács elnöke újfent azt kérte az EU-tagállamoktól, hogy erősítsék meg a közösség védelmi politikáját, és hatalmas összegekkel állítsanak fel egy hadsereget idéző egységet, amely az EU határait védené a migránsokkal és az ellenségesen viselkedő országokkal szemben.

 

Bár Brüsszel minden esetben visszautasítja, hogy egy közös EU-hadsereg felállítását szeretné elérni, a projekt kritikusai szerint valójában erről van szó. Tusk szerint azonban a cél a harmonikus katonai együttműködés kidolgozása - lehetőleg még az idén!

Szerinte az operatív törzs mellett az Európai Védelmi Alapba is sokkal több pénzt kéne fektetni, mert ennek a rendszernek köszönhetően önállóan fejleszthetnék a védelmi eszközeiket, és nem kéne külső államoktól fegyvert vásárolniuk.

Egy területi egységet alkotunk, tehát közösek a földjeink és a határaink. Kötelességünk megvédeni őket. A migránsválság éberebbé tett minket, teljes erőnkkel újra kell építenünk a külső határainkon a hatékony ellenőrzési rendszert. Bizonyos harmadik országok agresszív viselkedése és az Európán belüli instabilitás pedig azt mutatja, hogy meg kell védenünk magunkat

- mondta Tusk.

Az EU-haderő felállítása azonban eddig mindig akadályokba ütközött, több tagállam szerint is felesleges a közös hadsereg, mikor a tagállamoknak vannak saját katonai egységeik, illetve a többségük tagja a NATO-nak is.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!