4 éve

Bármikor jöhet egy újabb terrortámadás

Ijesztõ jóslattal állt elõ az MI5 igazgatója: Andrew Parker szerint az Egyesült Királyságot nagyon rövid idõn belül több véres terrortámadás is fogja érni.

Parker elmondta, hogy az elmúlt 34 évben nem látta annyit dolgozni a brit titkosszolgálatot és terrorelhárítást, mint mostanában. Négy év alatt 20 merényletet sikerült még a tervezési szakaszban leleplezniük, ebből hetet az elmúlt hét hónapban – mindegyik mögött iszlamista szélsőségesek álltak. De öt támadást nem sikerült megakadályozni: ezekben 36 embert vesztette életét.

 

A potenciális terroristákat egyre nehezebb kiszűrni a szakember szerint, hiába dolgozik erején felül a titkosszolgálat minden munkatársa. Ráadásul a technológia is a szélsőségeseket segíti, az Iszlám Állam interneten keresztül toboroz újabb és újabb tagokat, vagy éppen a közösségi oldalakon keresztül készíti fel a fiatalokat az európai támadások végrehajtására. Így pedig lényegesen lerövidül a támadás elhatározása és végrehajtása közötti idő, akár pár nap alatt is lehet egy sebezhető fanatikusból tömeggyilkos – még azelőtt, hogy a titkosszolgálat eszmélhetne. Ezért Parker újfent azt kéri a közösségi oldalak üzemeltetőitől, hogy fékezzék meg a terrorizmus online terjedését, szűrjék ki a radikális tartalmakat.

A szélsőségesek minden korosztályból, nemből, családból kikerülhetnek, és egy erőszakos ideológia köti össze, vezeti őket. Lehet, hogy kést fognak vagy autóba ülnek, és úgy ölnek, de ennél alaposabb terveket is szőhetnek, interneten rendelhetnek bombaalkatrészeket, és megtanulják összeszerelni azokat. Meg kell állítani őket.

Parker elmondta, hogy jelenleg közel 500 élő műveletük zajlik, 3000 ember megfigyelésével, de közel 20 ezer olyan emberről is tudomásuk van, akit közvetlenül nem monitoroznak, de tudják, hogy kapcsolatban állnak szélsőségesekkel – ilyen volt a Manchesterben 22 embert meggyilkoló Salman Abedi is.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!