Létrehozva: 2017.10.15.

31 éves, diploma nélküli kancellárja lehet Ausztriának

Vasárnap elõrehozott választásokat tartanak Ausztriában, és minden idõk legfiatalabb kancellárja kerülhet hatalomra.

Õstehetség, csodagyerek, kiválasztott. Ilyen jelzőkkel illetik Sebastian Kurz osztrák politikust. A fiatalember 1986 augusztusában született Bécsben, mérnök apa és tanár anya egyetlen gyermekeként. 2004-ben kitüntetéssel érettségizett egy bécsi gimnáziumban, majd ezt követően beiratkozott a bécsi egyetem jogi karára, diplomát azonban nem szerzett, politikai elfoglaltságokra hivatkozva. 15 évesen lépett be Bécs 12. kerületének néppárti (ÖVP) kerületi ifjúsági részlegébe, onnan pedig viszonylag rövid idő alatt a bécsi, majd az országos szervezet első embere lett.

2011-től, vagyis 25 évesen már a belügyminisztérium integrációs államtitkára. Feladata volt – többek között – az Ausztriában letelepedett külföldiek beilleszkedési gondjainak megoldása és a menekültkérdés központi ügyintézése. Nevéhez fűződik annak előírása, hogy a bevándorlók gyerekeinek németül kell tudniuk, mire iskolába mennek. A 2013-ban alakult új osztrák kormányban pedig már a külügyminiszteri pozíciót is megkapta.

2017 májusától az Osztrák Néppárt elnöke és kancellárjelöltje.

Diploma nélkül vezetheti az országot

Úgy tűnik tehát, hogy Sebastian Kurzot semmi sem tartóztathatja fel. A közvélemény-kutatások szerint már hosszú hónapok óta ő a legkedveltebb politikus, a többség őt látná legszívesebben az ország kancellárjaként, ráadásul a néppárt áll a pártok népszerűségi listájának első helyén is. Ha marad a papírforma, akkor minden idők legfiatalabb – és egyébként diplomával nem rendelkező – kancellárja vezetheti Ausztriát a maga 31 évével.

Az eddigi csúcstartó Kurt Schuschnigg volt, de ő  öt évvel idősebb volt Kurznál.

Az előrehozott választások oka

2008 óta nagykoalíció vezette Ausztriát, vagyis a szociáldemokraták és a néppárt szimbiózisban kormányoztak. A folyamatos súrlódások – részben a migrációs válság miatt is – az idei év első felében csúcsosodtak ki, és a koalíció vezetői bejelentették, hogy az érdekellentétek miatt nem tudják tovább együtt vezetni az országot. Ezután következett az az időszak, amit sok szakértő Ausztria történelmének szégyenfoltjaként emleget. A választási kampány ugyanis eldurvult. Egymást érték a botrányok. Előkerültek beépített emberek, hamis Facebook-oldalak, fenyegetések, megvesztegetési ügyek.

A mocskos kampányban nagy szerepet játszott az a Tal Silberstein is, aki korábban az MSZP-nek is osztogatott tanácsokat, és akit pár hónappal ezelőtt Izraelben letartóztattak korrupciós ügyei miatt.

Az osztrák szociáldemokraták azonnal megszakítottak minden kapcsolatot a szakemberrel, de a szégyenfoltot nem tudták magukról lemosni.

A néppárt vezet

A Silberstein-botrány eredménye az is, hogy mára a szociáldemokraták csak a harmadik legnépszerűbb párt az osztrák választók körében. A sort toronymagasan a néppárt vezeti 33 százalékkal, a második helyen a bevándorlásellenes szabadságpárt áll 27 százalékkal, majd a maguk 23 százalékával ezután következnek a szociáldemokraták.

Arra a kérdésre pedig, hogy kit látnának legszívesebben a kancellári pozícióban, a válaszadók 34 százaléka azt mondta, hogy Sebastian Kurzot, 28 százalék elégedett a jelenlegi vezetővel, Christian Kernnel, 26 százalék viszont a szabadságpárti Heinz-Christian Strachet.

Ennél is egyértelműbb a választók akarata abban a tekintetben, hogy melyik koalíció lenne a legjobb az ország számára. 40 százalékuk egy néppárti-szabadságpárti koalíciót favorizálna. A német tendenciát követve tehát úgy tűnik, hogy Ausztriában is kieshet a kormányzásból a szociáldemokrata párt.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas képeken az orosz-ukrán háború pusztítása

origo.hu

A lengyel külügyminiszter sokkolja a világot

life.hu

Esküvőjükről osztott meg soha nem látott fotót Katalin és Vilmos, de valami nem stimmel

vg.hu

Rendkívüli bejelentés: újabb váratlan üzemanyagár-csökkenés jön napokon belül

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

origo.hu

Megszólalt a megcsalásról a Marics Petivel összehozott énekesnő

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: etikai kérdéseket is felvető fiaskó csúfítja Gál J. Zoltán fővárosi tevékenységét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Minden nap óriási küzdelem” - Követte a halálba két ártatlan kisfiát egy édesapa

KÜLFÖLD

Arab nyelvű plakátokkal kampányolnak a német kereszténydemokraták

KÜLFÖLD

„Nem tudják megmondani mennyi időm van még” – Agydaganattal küzd az angyalarcú 19 éves lány

KÜLFÖLD

14 órán át nem jött a mentő, belehalt a rohamba a 19 éves fiú