5 éve

Meglepő német értékelés: érthető, ha Orbán benyújtotta a számlát

Érthetõ, hogy Orbán Viktor magyar kormányfõ benyújtotta a számlát Brüsszelnek a határvédelmi költségek felérõl - jelentette ki Horst Seehofer bajor miniszterelnök egy hétfõi lapinterjúban.

A jobbközép CSU vezetője a Passauer Neue Presse című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy „nagy rokonszenvvel” viszonyul Orbán Viktorhoz, és másokkal ellentétben ismeri egész életútját, így a „kommunista diktatúra ellen folytatott harcát is, amelyben nagy személyes kockázatot vállalt”.

Orbán Viktor „nem az az ördögi alak”, amelynek Európában beállítják – tette hozzá az Angela Merkel német kancellár vezette CDU testvérpártjának elnöke.
Kifejtette, hogy Magyarország, Ausztria és Macedónia nagyban hozzájárult a balkáni migrációs útvonal lezárásához, ami a Németországra nehezedő migrációs nyomást is csökkentette. Mint mondta,

Sajátos, hogy azzal nincs gond, ha tőlünk távol utasítják vissza a menekülteket, és embertelenség, ha ugyanez a mi határainknál történik meg, ezt a logikát még senki sem tudta nekem megmagyarázni.


Hangsúlyozta, hogy „éppen azokat bírálják nálunk, akik segítettek nekünk, vagyis különösen Magyarországot, ezért azt mondom, érthető, hogy Orbán benyújtotta a számlát”.
Arra a kérdésre, hogy mindennek alapján Brüsszelnek teljesíteni kell-e Magyarország fizetési követelését, azt mondta, hogy a döntéshozók Brüsszelben „nem is tudják, milyen nagy segítséget adott a magyar határkerítés felépítése a balkáni útvonal lezárásához”.
Az EU csak „elosztja a menekülteket, és nem védi meg a külső határokat” – tette hozzá Horst Seehofer.
 

Levél és válasz

Orbán Viktor kormányfő augusztus végén levélben fordult Jean-Claude Junckerhez, a brüsszeli Európai Bizottság elnökéhez, kérve, hogy az EU fizesse ki Magyarországnak a migrációs válság miatt folytatott határvédelem 883 millió eurós (270 milliárd forintos) költségének felét. A bizottság közölte: kész megvizsgálni a magyar kormány a kérését, de az EU továbbra sem finanszírozza határkerítések építését. (Ez utóbbihoz annyit, hogy a bolgár-török határkerítéshez az EU mégiscsak nyújt támogatást.)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!