5 éve

Lépéselőnybe került az Iszlám Állam, félelmetes, mire készülnek a terroristák

Hiába próbálták megakadályozni az interneten terjedõ terrorpropagandát a nyugati titkosszolgálatok.

A helyzet már csak azért is visszás, mert az Iszlám Állam felemelkedése után nyilvánvalóvá vált, hogy a terrorszervezet sikerének egyik kulcsa, hogy tökéletesen tudják használni céljaikra a közösségi oldalakat.

 

A CIA egykori igazgatója, David Petraeus szerint az „internetháborút” egyelőre az Iszlám Állam nyerte, az amerikai és európai hatóságok nem tudják elég gyorsan eltávolítani a terrortámadásra vagy csatlakozásra buzdító tartalmakat az oldalakról. Ezen kell minél előbb változtatni, és ehhez az is kell, hogy az oldalak üzemeltetői is felvegyék a terrorizmussal a harcot – akik viszont sok esetben személyiségi jogok sérelmére hivatkozva állnak ellen a kérésnek.

Pedig az utóbbi idők terrortámadásai azt mutatják, hogy az Iszlám Államnak már nem is kell megerőltetnie magát annak érdekében, hogy merényletre kész harcosokat küldjön Európába – ott helyben „nevelik ki” a tömeggyilkosokat, néhány bejegyzés segítségével.

A terrorszervezet specialistái a Twitter, a Facebook és a YouTube mellett a Telegramot is használják, ahol kódolt üzeneteket tudnak küldeni híveiknek, de több terrortámadás előtt is az elkövetők WhatsAppon egyeztettek egymással. Amíg azonban az üzemeltetők nem hagyják a titkosszolgálatoknak, hogy átvilágítsák a gyanús személyek internetes mozgásterét, addig az Iszlám Állam lépéselőnyben van.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!