A Nemzeti Összetartozás Napja: Ez ad erőt a magyarságnak!

POLITIK
5 éve

Rettegnek a turisták, szélsőségesek fenyegetik őket

Egyre több turistaparadicsomnál telt be a pohár: elegük van az állandóan zajongó, randalírozó, falkákban járó nyaralókból. Az olasz városok még csak szigorú szabályokat hoztak a megfékezésükre, de Spanyolországban már a támadások és tüntetések is kezdenek mindennapos eseménnyé válni.

Mallorca, az állandó célpont

Legutóbb a partysziget Mallorcán akcióztak a szélsőbaloldali Arran csoport aktivistái: a fiatalok előbb csak „A turizmus megöli Mallorcát” feliratú táblákkal vonultak az utcára a turisták egyik kedvenc szigetének fővárosában, Palma de Mallorcán, de a tüntetés hamar eldurvult. Az aktivisták égő fáklyákat dobáltak a kikötőben horgonyzó luxusjachtokra, majd a közeli étterem vendégeire és vacsorájukra konfettit szórtak - olvasható a pénteki Ripost napilapban.

 

A csoport, amely a spanyol radikális párt ifjúsági szervezetének tekinthető, később közösségi oldalán közzétett egy videót az akcióról, közben pedig egy rapper sorolja, milyen negatív hatásai vannak a turizmusnak Spanyolországra.

Az Arran nem először csap le Mallorcán: tavaly nyáron műemlékekre fújták fel, hogy „Turisták, menjetek haza, a menekülteket szívesen látjuk” és „Turisták, ti vagytok az igazi terroristák!”.

De a turisták nem csak a szélsőbalosokat zavarják: a helyiek is arra panaszkodnak, hogy a tömött kirándulóhajókkal érkező külföldiek tönkreteszik a várost, a szuvenírboltok kiszorítják az üzleteket, és miattuk ugranak meg az ingatlanárak.

Előkerültek a fegyverek

Spanyolország egyik legtöbbet látogatott városa Barcelona – az ottani lakosok pontról pontra ugyanezeket a problémákat írják a turizmus számlájára. Itt a múlt héten akcióztak az Arran-tagok, és még a fegyverek is előkerültek.

 

Négy maszkos, felfegyverzett férfi mászott fel egy nyitott tetejű turistabuszra a katalán fővárosban: megfenyegették az utasokat, majd kivágták az abroncsokat, az ablakokat pedig összegraffitizték. Az utasok többsége sikoltozott, többen sokkot kaptak a félelemtől, mert azt hitték, egy terrortámadásba csöppentek.

Három hónappal ezelőtt pedig az aktivisták tojással és festékes vödrökkel dobáltak meg két hotelt, és a Sagrada Familia előtt is tüntettek. A csoport interneten is aktív, arra szólítanak fel minden spanyolt, hogy csatlakozzanak a harcukhoz.

Ez azonban kétélű fegyver: a spanyol gazdaság egyik alappillére a turizmus, az államkassza bevételének jelentős része a külföldi látogatóktól érkezik, és a komoly munkanélküliséggel küzdő ország lakóinak tetemes része a turizmusnak köszönhetően tud dolgozni. Ha viszont a szélsőbalosok elriasztják a látogatókat, azt az egész ország meg fogja érezni…

Se labda, se pisi

A probléma azonban létező, a turisták rengeteg kárt is okoznak. Emiatt a tengerpartokon, amelyeket a magyarok is előszeretettel keresnek fel, különösen szigorú szabályokat hoztak a hatóság. Van, ahol nem lehet homokvárat építeni, máshol a hangos zenehallgatás és a labdázás tilos, de egyes strandokon a szex vagy a tengerbe pisilés is pénzbírságot von maga után.

 

A csizma akcióban

Szintén turistafellegvár Olaszország – ennek köszönhetően a problémák is hasonlóak. Ott ugyan még nem harapódzott el ennyire a helyzet, hogy rongáló turisták jelenlétére vandál aktivisták válaszoltak volna, de különös szabályokból itt sincs hiány!

Milánóban a szelfibotok használatát tiltották be, a fotózkodó turisták miatt ugyanis szinte már lehetetlen volt átsétálni egy-egy téren, míg Firenzében június óta tilos a templomok lépcsőjén enni – a szabály betartatása érdekében ebédidőkben még fel is locsolják a lépcsőket.

A fura szabályokban azonban Róma jár az élen: a népszerű szökőkutak környékén tilos inni, enni vagy beleérni a vízbe, a híres Trevi-kút mellett még járőröznek is a rendőrök, akiknek bírságosztáskor elég vastagon fog a tolla. Ami viszont a turistáknak a legjobban fáj: este 10 órától kezdve tilos a belváros közterületein alkoholt fogyasztani vagy magunknál tartani, hajnali 2 órától pedig már a bárok, éttermek sem szolgálhatnak fel szeszes italt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Visszavonul a Győr világ- és Európa-bajnok kézilabdázója

origo.hu

Rendőrök törtek rá éjszaka Gáspár Laci családjára

borsonline.hu

„Az a húsos ajkad, nem bírok vele” – Marics Petiéket nézi most mindenki

ripost.hu

Tízmilliószoros nap van, ennek a három csillagjegynek óriási szerencsét hoz

hirtv.hu

Sajtóklub: Mi Erdélyt Erdélynek nevezzük és Csíksomlyó Magyarország szíve közepe

origo.hu

Drámai felvételen, ahogy egy autó előtt leomlik a hegyoldal

astronet.hu

Heti horoszkóp 2023. június 5-11.: Ez az ellentétek hete

ripost.hu

Ezt nem teszi zsebre: Dopeman csúnyán beszólt ByeAlex-nek

ripost.hu

Már nem mernek kimenni a Szekszárdon meggyilkolt kis Leonetta sírjához a szülei

ripost.hu

Emlékszel még a Dallas Samanthájára? Így néz ki most Linda Gray

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Őrület: Be akarja tiltani a német sörösüvegeket az EU

KÜLFÖLD

Nemzeti összetartozás napja: a béke tüzei is lesznek a magyar tüzek ma este az egész világon

KÜLFÖLD

Nyomkövetővel a lábán szavazott ellenünk az EP-képviselő

KÜLFÖLD

Káosz Európa nagyvárosaiban. Erdogan győzelmét ünnepelték az itt élő törökök

KÜLFÖLD

Repülj magasra, angyal: strandolás közben megfulladt egy 12 éves kislány

KÜLFÖLD

Szörnyű tömegszerencsétlenség: egy busz és 5 autó ütközött

KÜLFÖLD

Csoda történt: 20 évig semmire sem reagált a nő, majd hirtelen felébredt

KÜLFÖLD

"Fáj a fejem, valami baj van" - életét vesztette a 4 gyermekes édesanya