Létrehozva: 2017.08.26.

Kína is ludas az Európába özönlő migránsáradatban

A legtöbb migráns még a Földközi-tengeren érkezik Európába, sok esetben gumicsónakokkal teszik meg a veszélyes utat. A kínai Alibaba internetes kereskedõoldalon csúcsminõségû gumicsónakokat hirdetnek, megfizethetõ áron. Ezt végre felismerte Brüsszel is. Az Európai Unió most véget vetne a kétes ügyleteknek.

A piszkos üzlet irdatlanul sok pénzt hoz a migránsáradat minden érintettjének. Az embercsempészek ezerszámra rendelik a gumicsónakokat, ami természetesen a gyártónak kedvez.

A csónakokat viszont a csempészek adják tovább - jóval több pénzért a migránsoknak. A vesztes oldalon azok a bevándorlók állnak, akik ezekkel a csónakokkal elindulnak Afrikából Európába. Ha ugyanis a líbiai partoknál nem kapnak segítséget az embercsempészekkel összejátszó nem állami szervezetektől (NGO-k), akkor a lélekvesztő nagy eséllyel nem éri el Olaszország partjait.

A lelkiismeretet hírből sem ismerő embercsempészeket természetesen ez a legkisebb mértékben sem zavarja. Brüsszeli számítások szerint az elmúlt évben 1,6 milliárd amerikai dollárt kerestek csak Líbiában a migránsok elindításán. Ahhoz pedig, hogy a profit ne csökkenjen, minél olcsóbban kell beszerezniük a szállítóeszközöket.

A kínai Alibaba internetes kereskedőoldalon néhány nappal ezelőtt meglehetősen kecsegtető ajánlattal állt elő a Zhejiang nevű cég. „Csúcsminőségű gumicsónakokat” kínáltak 200- 280 ezer forint közötti árért. Összehasonlításképpen ennek az árnak a többszöröse lehet egy migráns számára az út. Egy ilyen csónakban pedig két tucatnál is több ember elfér. Ráadásul a kínaiak nem is kertelnek, már a hirdetés címében nyíltan leírják, hogy menekülteknek kínálják termékeiket.

Azt is hangsúlyozzák, hogy havonta akár 800 darabot is le tudnak szállítani a csónakokból.

Több emberjogi szervezet is tiltakozott a hirdetés miatt, aminek hatására a hirdetés eltűnt az oldalról. Ez már többször előfordult, ám ha a nemzetközi felháborodás alább hagy, akkor egy másik oldalon, vagy akár ugyanott újra feltűnik az akciós ajánlat.

Uniós vezetők köreiben általános vélekedés, hogy felelőtlenség ilyen csónakokkal utaztatni embereket több száz kilométeren. Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációért felelős biztosa számára sem ismeretlen a probléma. Szerinte azonban ez nem csak európai ügy.

Több partnert kell szerezni ahhoz, hogy beszüntessék a gumicsónakokkal való kereskedést. A legelső, hogy Kínával megértessük a problémát, aztán Máltával és Törökországgal is tárgyalni kell, rajtuk keresztül szállítják ugyanis a csónakokat Líbiába

 – állítja Avramopulosz. 

WhatsAppon kérnek mentést a migránsok

Meglepő módszerrel próbálják biztosítani a túlélésüket a Marokkóból Spanyolországba tartó migránsok: szinte már csak úgy szállnak vízre, hogy a gumicsónakokban van egy GPS-es, mobilnetes okostelefon, amelyre letöltik a WhatsApp üzenetküldő alkalmazást. Így ha bajba kerülnek, azonnal megadják a spanyol parti őrségnek a koordinátáikat, akik rövid idő alatt ki is mentik őket.

Bár ez az útvonal kezd egyre népszerűbbé válni, az embercsempész-hálózatok még nem jelentek meg Észak-Marokkóban, a migránsok önszerveződő módon indulnak Spanyolországba. A várakozások szerint azonban hamarosan itt is a bűnbandák veszik át az irányítást.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen lézengő Magyar Péter-tüntetőket - videó

origo.hu

Itt van Oroszország válasza az Amerikai segélyre

borsonline.hu

Probléma Tilla hazautaztatásával - előállították a repülőtéren

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

metropol.hu

Azt beszélik, ő lehet III. Károly király utódjának legfőbb tanácsadója

hirtv.hu

Gyermekvédelmi tüntetésre hívta követőit Magyar Péter + videó

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Hat évig szenvedett pánikrohamoktól a 29 éves anya, mire kiderült a valódi ok

KÜLFÖLD

Új szívre van szüksége egy tündéri kerekesszékes kisfiúnak

KÜLFÖLD

Elképesztő: virágültetés miatt bírságoltak meg egy idős asszonyt

KÜLFÖLD

Megrázó fordulat a kis Maddie ügyében, ettől a rendőrök is összeomlottak