5 éve

Újabb összecsapások, még a rendőrök is lángoltak Párizs utcáin

Május elseje sem múlhatott el zavargások nélkül Párizsban. Álarcos fiatalok Molotov koktélokat dobáltak a rendõrök felé, akik gumibottal és könnygázzal próbáltak védekezni.

A munka ünnepén több egymással párhuzamos tüntetés is zajlott a francia fővárosban. Nem mindegyikről mondható el azonban, hogy békések lettek volna. Hétfőn négy rendőrt kellett kórházba szállítani, elsősorban égési sérülések miatt. A francia belügyminiszter, Matthias Fekl közlése szerint a rendfenntartókra több tucat álarcos fiatal támadt, akik Molotov-koktélokkal dobáltak az egyenruhásokra.

Fekl elítélte az erőszakot, és mindenkit arra kért, hogy a demonstrációk maradjanak békések a jövőben.

A miniszter szerint a rendőrök példásan jártak el, hiszen nem viszonozták az erőszakot, csupán gumibotokkal és könnygázzal próbálták kivédeni a támadásokat. Az elkövetőket egyelőre nem sikerült azonosítani, az AFP hírügynökség szerint a közelben lévő Marine Le Pen ellenes felvonulás bőszítette fel őket.

Franciaországban vasárnap tartják az elnökválasztás második fordulóját, amelyen a Nemzeti Front elnöke küzd majd meg Emmanuel Macronnal. Le Pen amúgy az újabb zavargásokat ki is használta arra, hogy folytassa a kampányát-írja a welt.de.  A Nemzeti Front elnökjelöltje elmondta: ha ő lesz Franciaország következő elnöke, akkor mindent meg fog tenni, hogy megszűnjenek a már hónapok óta tartó erőszakos demonstrációk. Le Pen úgy fogalmazott:

Ezt a káoszt nem akarom többet Párizs utcáin látni. 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!