5 éve

Terrorpánik Londonban

A brit fõváros már nem biztonságos: egy nap alatt kétszer is be kellett vetni a terrorelhárítást. Folyik a "szent háború"?

Csütörtökön két terrorellenes razzia is borzolta a brit főváros lakosainak kedélyét: a White Hall közelében egy késekkel teli hátizsákot cipelő férfit fogtak el a rendőrök, míg Észak-London Willesden negyedében egy merényletet tervező sejtre csaptak le a hatóságok.

 

A willesdeni razzia hosszú megfigyelés eredménye volt: itt a rendőrök négy emberen ütöttek rajta. Egy húszas éveiben járó nőt lövés ért, őt súlyos állapotban szállították kórházba, a rendőrök még nem tartóztatták le. Három társát viszont igen: egy 20 éves férfit, egy 20 éves nőt, valamint egy 16 éves fiút. Nem sokkal később Kentben egy 43 éves nőt is elfogtak a rendőrök.

A Scotland Yard szerint ez a csoport nem állt kapcsolatban azzal a 27 éves férfival, akit a parlament közelében tartóztattak fel. A sötétebb bőrű férfit is már hosszabb ideje figyelték a terrorelhárítók, csütörtökön négy éles kést találtak a hátizsákjában. Mikor a rendőrök megállították, nem ellenkezett, hagyta, hogy megbilincseljék és elvezessék.

Eközben a március 22-i terrortámadással kapcsolatban is kiderültek új, hátborzongató információk: az 52 éves merénylő, Khalid Masood percekkel a gázolások előtt még egy olyan üzenetet küldött WhatsAppon, mely szerint dzsihádot indít a Nyugat ellen. Masood azzal indokolta a „szent háború” jogosságát, hogy a Nyugat beleavatkozott a Közel-Kelet ügyeibe, katonákat mozgósított és bombázott, ezért megérdemli a szenvedést.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!