5 éve

Szép új világ: egy cégnél chipet ültetnek a dolgozókba

"Jedi-mozdulatokkal" nyílnak az ajtók, indulnak el a nyomtatók, de akár fizetni is tudnak az alkalmazottak - egyetlen legyintéssel!

A svéd Epicenter nevű cég alkalmazottjai megdöbbentő „kiegészítőt” kaptak: a hüvelyk- és a mutatóujjuk közötti bőrfelületbe egy rizsszem nagyságú mikrochipet ültettek. A chip többek között helyettesíti a kulcsot és a bankkártyát is: ennek segítségével egyetlen kézmozdulattal kinyithatják az ajtókat, aktiválhatják a nyomtatókat, vagy éppen fizethetnek a cég büféjében. A kezdeményezés még csak gyerekcipőben jár, a lehetőségek határa a cég vezetői szerint a csillagos ég!

A mikrochip pedig hatalmas népszerűségnek örvend: a cég már avatópartikat tart, ha új ember löveti be magát, és már más vállalatok is átvették a módszert. A vezérigazgató szerint a chipek legnagyobb előnye a kényelem: sokkal kevesebb holmit kell magukkal hurcolniuk, ha van egy multifunkcionális mikrochipjük.

Maga a technológia kevésbé új, hiszen a háziállatok körében több országban, köztük Magyarországon a kutyák esetében kötelező a chipbeültetés – de emberek nagyobb csoportja most kapott először ilyen eszközt.

Az újítás azonban biztonsági és etikai kérdéseket is felvet. A chipnek köszönhetően ugyanis az alkalmazottak minden mozgása követhetővé válik, mint ahogy azt is feltérképezhetik, mikor, mit és hol vásárolnak. Míg egy okostelefont vagy egy bankkártyát letehet a tulajdonosa, addig a beültetett mikrochiptől sosem tud megválni.

Az Epicenter 2015 januárja óta közel 150 alkalmazottjába ültette be a mikrochipet. Az igénylés önkéntes alapon működik, a tesztalany a svéd cég vezérigazgatója volt.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!