5 éve

Elfajuló tüntetések Törökországban

Lassan egy héttel a török népszavazás után még mindig emberek ezrei tüntetnek Törökországban. Azért vonulnak utcára, mert nem hajlandóak elfogadni a referendum végeredményét.

Egyre forróbb a hangulat a török utcákon, sokan úgy vélik, hogy az elnöki rendszer bevezetéséről szóló voksolás során választási csalások történtek. A hivatalos eredmények szerint az urnákhoz járuló emberek 51,4 százaléka szavazott igennel. A szoros eredmény miatt az ellenzék a szavazatok újraszámlálását követeli, miközben a nemzetközi megfigyelők kijelentették, hogy a referendum lefolytatása nem felelt meg a nemzetközi normáknak.

Isztambulban, Izmirben és Ankarában napok óta emberek ezrei tüntetnek azért, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök jogkörét ne terjesszék ki. A demonstrálók ugyanis egy diktatórikus rendszer kiépítésétől félnek. A török kormánynak pedig szemmel láthatóan kezd elfogyni a türelme, az egyik legnagyobb tüntetés szervezőjét például csütörtökön őrizetbe vették. A nemzetközi politika azonban úgy tűnik, hogy nem vesz tudomást a demonstrációkról.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Donald Trump amerikai elnök is gratulált Erdogannak. Utóbbi meg is hívta Washingtonba a török elnököt, a hivatalos találkozóra május közepén kerülhet majd sor.   

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!