6 éve

Mártírhalált haltak a testőreim! Embereit siratja a török elnök

A török elnök már órákkal korábban tudott arról, hogy meg akarják dönteni a hatalmát. Lépéskényszerbe kerültek az ellene lázadók. Ez is közrejátszott bukásukban.

Csőbe húzták a török elnök ellen puccsot tervező katonákat! A Nokta című hetilap szerint az államcsínyt szombat hajnali háromra tervezték, de a titkosszolgálat megtudta, mire készülnek.

Ezért a vezérkari főnök parancsot adott a légtér teljes lezárására, megtiltotta a katonai repüléseket, a hadsereg mozgását.

A hetilap szerint amikor az összeesküvők értesültek az ellenlépésekről, támadásuk kezdetét péntek este 9 órára tették át.

Ez azonban elég korán volt, hogy Erdogan elnök mozgósítani tudja ellenük a civil tömegeket, amire hajnali háromkor már jóval kisebb esélye lett volna...

Maga a török elnök erről a CNN-nek azt mondta, hogy

ellenpuccsot indított civilekkel a lázadó katonák ellen, ami végül sikerrel járt.

A török elnök arról is beszélt, hogy  a tengerparton lévő Marmarison a családjával nyaralt, amikor értesült a szerveződő eseményekről. Először a tévécsatornáknak akart nyilatkozni, de az állami tévé adását blokkolták, ezért az okostelefonjával hívta az utcára a török lakosságot.

Erdogan meghatódva emlékezett meg két testőréről, ahogy mondta, „mártírhalált haltak”, miközben megakadályozták az elfogását.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!