6 éve

Elképesztő leletre bukkantak, a geológusok is megdöbbentek!

Az õslények 66 millió évvel ezelõtti kihalását okozó aszteroida maradványait fedezhették fel Kolumbiában, a csendes-óceáni Gorgonilla-szigeten.

Mérföldkőnek számít az őslénykutatásban az a ritka lelet, amit a napokban fedeztek fel a Kolumbiához tartozó Gorgonilla-szigeteken. A Hermann Bermúdez által vezetett expedíció annak a hatalmas aszteroidának az apró maradványaira bukkant, ami 66 millió évvel ezelőtti becsapódásával eltüntethette a dinoszauruszokat a Föld színéről - írta az MTI.

Bermúdez, a Kolumbiai Nemzeti Egyetem geológusa elmondta, a kutatás bizonyítékokat talált arra, hogy az általuk feltárt parányi kristályos szerkezetű képződmények akkor keletkeztek, amikor az áttüzesedett aszteroida anyaga összeolvadt a becsapódás helyszínén lévő kőzetekkel. A kutató ismertetése szerint a felfedezett maradványok úgynevezett szferulitek, vagyis1,1 milliméter átmérőjű gömböcskék.
A Gorgonilla-szigeten talált leletek alapján a tapasztalt tudós arra a következtetésre jutott, hogy a becsapódás nyomán hatalmas,

a Richter-skála szerinti 13-as erősségű földrengés rázta meg a nyugati féltekét.

A geológus egyedülállónak nevezte a leletet, mivel még sehol sem kerültek elő ilyen jó állapotban lévő szferulitek. Azt nem lehet tudni, hogy ez minek köszönhető, a kolumbiai kutató feltételezése szerint azonban a katasztrófa idején a mai Gorgonilla területe az óceán mélyén volt, és csupán egymillió évvel később emelkedett a felszínre.

Minden bizonnyal ennek köszönhető, hogy a pusztító aszteroida apró darabkái ilyen jó állapotban fennmaradtak.

 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!