6 éve

Az oroszok is beszálltak! Az EU-val együtt keresik a földönkívülieket

Útjára indították az európai és az orosz ûrügynökség, az ESA és a Roszkozmosz elsõ közös Mars-expedícióját hétfõn a kazahsztáni Bajkonurból.

Szerző F. G.

    A program keretében az űrhajósok nélküli TGO (Trace Gas Orbiter) űrszondát és a Schiaparelli leszállóegységet egy orosz Proton hordozórakéta fedélzetén bocsátották fel. A projekt második szakasza 2018-ban kezdődik majd, egy marsjáró útnak indításával.
   
   

 Az ExoMars szondája hét hónapnyi utazást követően legalább 2022-ig fog keringeni a bolygó körül.


  A szonda fedélzetén található a Berni Egyetem vezetésével fejlesztett CaSSIS (Color and Stereo Surface Imaging System) nagy felbontású színes sztereókamera, amelynek fedélzeti szoftverrendszerét a magyar SGF Kft. szoftverfejlesztői készítették.
    A Schiaparelli tesztmodul a TGO-ról történő, október 16-ára tervezett leválása után három napig tartó leszállási műveltbe kezd a Mars felszínére.
    A Schiaparelli feladata, hogy értékes információkat gyűjtsön a misszió második szakaszához, amelynek központi eleme egy marsjáró, azaz "rover" eljuttatása lesz majd a "vörös bolygóra". Ennek fúróberendezése két méter mélyre tud lefúrni a talajba.
   

Szerző F. G.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!