BIZARR

Ilyen nincs: valódi alkoholt pisil egy amerikai nő

A 61 éves nő cukorbeteg és a mája sem működik már rendesen.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Érdekes orvosi jelenséget fedeztek fel egy amerikai nőnél: a húgyhólyagjában alkoholt erjeszt az ott található gombák segítségével, majd ezt az alkoholt pisili ki – írja a Science Alert. Az orvosok azon tanakodnak, hogy hólyagfermentációs szindrómának vagy húgyúti alkoholfőző szindrómának nevezzék-e el a jelenséget, ami egyébként hasonlít az önsörfőző szindrómához is. Az ebben szenvedők bármilyen szénhidrát fogyasztására berúghatnak, mivel a gyomrukban erjedés zajlik.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk csak illusztráció.
Fotó: Pixabay

A pittsburgh-i nő 61 éves, és az orvosai már tudták, hogy az önsörfőző szindrómához hasonló állapotot találtak, mivel cukorbeteg és a mája sem működik már rendesen. Az orvosok először azt hitték, hogy alkoholfüggő, mivel a vizeletmintái mindig pozitívak lettek alkoholtartalomra, de a vértesztje negatív lett, ami gyakorlatilag lehetetlen.

A másik árulkodó jel az volt, hogy a vizeletben magas volt a glükóz és a gomba mennyisége is, ami arra engedett következtetni, hogy a húgyhólyag a cukrot etanollá erjeszti, majd ez távozik vizelet formájában.

A nő szervezetében a Candida glabrata gombafajtát találták meg, ami természetesen is előfordul, de nem ekkora mennyiségben. A Candida glabrata a sörélesztő rokona.

Egyelőre az orvosi rendellenességet nem igazán tudják kezelni, de a nő továbbra is májátültetésre vár.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?